Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
1.500₺ Üzeri %10 İndirim
500₺ ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

ANLADIM

Cruelty Free Ne Demek? Cruelty Free Markalar Nasıl Bulunur?

Lindos Naturals - Tuesday, February 22, 2022
Image

Cruelty Free Ne Demek? Cruelty Free Markalar Nasıl Bulunur?


İnsanlığın, diğer tüm canlıların kendisine hizmet etmek için var olduğu ve onlardan üstün yaratıldığı yönündeki algısı, maalesef eski çağlardan beri süregeliyor. Bu algı, özellikle endüstri alanında hayvanların çeşitli amaçlarla kullanılmasını meşru hale getirmek için sıklıkla pekiştiriliyor. Bu amaçlar arasında; hayvanların etleri, derileri, kürkleri, boynuzları, dişleri için aşırı avlanması, hayvanlar üzerinde ölümcül etkileri olabilecek deneyler yapma, hayvanları eğlence amaçlı kullanma gibi hak ihlalleri yer alıyor. Hayvanların dar kafeslerde tüm yaşamlarını geçirmeye zorlamak, taşıyabileceklerinden fazla yük yüklemek de bu ihlaller arasında sayılıyor.

Neyse ki dünyada tüm canlılara saygı duyan ve onların haklarını savunan milyonlarca sağduyulu insan var! Bu insanların hayvan hakları konusunda yaptığı çalışmalar ve yürüttükleri iletişim kampanyaları sayesinde yukarıda bahsettiğimiz iç karartıcı tablo değişiyor. Son yıllarda hayvan hakları konusunda ulaşılan küresel bilincin bir neticesi olarak ortaya çıkan kavramlardan biri ise cruelty free.

Peki nedir bu  Cruelty Free ürünler?


Cruelty Free Ne Demek? Cruelty Free Kavramı Nasıl Ortaya Çıktı?


Her yıl milyonlarca hayvan acımasız deneylerde işkence görüyor ve öldürülüyor. Başta kozmetik sektörü olmak üzere temizlik ürünleri gibi pek çok alanda başvurulan hayvan deneylerinin geçmişi 1920’li yıllara dayanıyor. Günümüz teknolojisiyle yüz yılı aşkın zamandır süregelen bu zalimliğe dur demek mümkün. Hayvan deneylerinin yerini alabilecek pek çok yöntem geliştiriliyor. 

Cruelty free hareketi 1959 yılında kurulan “Beauty Without Cruelty” adında bir yardım organizasyonunun, sahte kürk üreticilerini bu organizasyonun etiketini ürünlerinde kullanmalarına ikna etmesiyle ortaya çıktı. 1998’de Birleşik Krallık’ta hayvan deneylerinin yasaklanmasıyla bir trende dönüşen cruelty free hareketi, kısa bir süre içerisinde dünya çapında uyandırdığı yankıyla, markaların cruelty free ürünler üretmelerini sağladı.

Cruelty free ürünler artık giderek daha fazla insan tarafından benimseniyor, kullanımı yaygın hale geliyor ve küresel markalar da bu ürünlerin geliştirme faaliyetlerine hız kazandırıyor. Tüketiciler olarak biz de cruelty free logolu ürünleri tercih ederek cruelty free hareketine destek olabilir ve milyonlarca hayvanın yaşamlarını kurtarabiliriz.


Cruelty Free Ürün Nedir?


Ürün geliştirme ve üretim süreçlerinin hiçbir aşamasında hayvanların kullanılmadığı ve hayvanlar üzerinde test edilmeyen ürünler cruelty free ürünlerdir. Türkçeye “zulümsüz” olarak da çevrilebilen bu kavram, ürünler üzerinde genellikle bir tavşan logosu ile birlikte yer alıyor. Bu logonun yer aldığı ürünler, hayvan dostları tarafından özellikle aranılan bir işaret de diyebiliriz. Bir markanın cruelty free logosunu ürününde barındırması, onun hayvan deneyi yapmadığını kanıtlayan bir cruelty free sertifikasına sahip olduğu anlamına geliyor.

Özellikle son yıllarda hayvanlar üzerinde yapılan deneyler ya da onların tutsak edildiği kötü ortamlar, sosyal medyanın da etkisiyle daha fazla gündeme geldi. Geçtiğimiz yıl yayınlanan kısa film “Save Ralph” de izleyicilerde hayvan deneylerine karşı büyük bir tepki uyandırmıştı. Bu durumun yarattığı farkındalıkla beraber tüketiciler her geçen gün cruelty free olmayan markaları kullanmaktan vazgeçiyorlar. Bunun üzerine pek çok şirket hayvan deneyi yapma noktasında geri adım atmaya başladı. Tüketicilerin bilinçlenmesi cruelty free ürünlerin hızla yaygınlaşmasında ve hayvanlar üzerinde deney yapmayan markaları tercih etmede en büyük etken oldu.






Her Doğal Ürün Cruelty Free midir?


Doğal yaşamı benimsemişseniz vejetaryen ve vegan yönelimlerinizin olması kuvvetle muhtemel. O halde vegan, vejetaryen ve cruelty free ürünler arasındaki farklara bir göz atalım:

Cruelty free ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmediklerinden söz etmiştik. Doğal ürün sınıflandırmasında ise daha farklı unsurların göz önüne alındığını belirtelim. Doğal ürünler genellikle cilde zarar vermeyecek, bitkisel kaynaklı içeriklere sahip olarak üretilir. Bu ürünler genellikle paraben, SLS gibi zararlı içerikler barındırmaz. Fakat hayvansal maddeler içerebilir. Bu durum, doğal ürünleri vegan ürünlerden ayırır. Vegan ürünler içeriğinde hayvansal kaynak bulundurmaz. Ayrıca ne yazık ki vegan ürünlerde hayvan deneyi yapılabilmektedir. Özetleyecek olursak, hayvan dostlarımızı korumak için yapabileceğimiz en iyi tercih hem vegan hem de cruelty free kozmetik ve temizlik ürünleri kullanmak olacaktır.

 

Cruelty-Free Markalar Nasıl Bulunur?


Hayvan dostu ürünlerin çevreye ve hayvanlara sağlamış olduğu faydalar, insanların bu ürünleri daha fazla talep etmesine neden oluyor. Cruelty free markalar internet üzerinden kolayca bulunabiliyor. Cruelty free sorgulama nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, https://crueltyfree.peta.org/ sitesini ziyaret edebilirsiniz. Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA) web sitesinde arama yaparak bu markalar incelenebiliyor. PETA cruelty free markaları sertifikalandırmada en güvenilen hayvan hakları organizasyonlarından biri. Ayrıca daha önce bahsedilen tavşan logosu ile “cruelty free” ibaresinin ürün üzerinde yer alması da bu noktada bilinmesi gerekenler arasında yer alıyor.



Lindos Cruelty Free Ürünleri ile Tanışın!


Hayvan dostu ürün üretimi konusunda ön plandaki markalardan biri olan Lindos Naturals, cruelty free temizlik ürünleriyle hayvanlara ve doğaya herhangi bir zarar vermez. Lindos, ürünlerinin üretimi esnasında hiçbir canlının zarar görmemesi için son teknolojiyi ve doğayı kullanır. Vegan Society ve Peta Animal test free politikaları çerçevesinde vegan ve cruelty free ürünler üretir.



Lindos Cruelty Free Sabun, tamamen etik içeriklerden oluşur. Katı ve sıvı kastil sabun seçenekleri ile kastil sabunu doğallığı ile tanışın. Üstelik lindos doğal kastil sabunu tüm ailenizin kullanımı için uygundur.



Lindos Cruelty Free bulaşık sabunu içeriği ile vegan yaşam biçimini destekler. Hem içeriği hem ambalajı ile doğa dostudur.


Doğadan aldıklarını yeniden doğaya iade etme prensibi ile hareket eden Lindos Naturals, bunun için satmış olduğu her ürün karşılığında Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne (DEKAMER) bağışta bulunuyor. Ürünlerinin yüzde yüz vegan içerikli olduğuna dair The Vegan Society tarafından sertifikalı ve aynı zamanda “Animal Test Free” sertifikasıyla da doğaya önemli katkılar sunuyor.