Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
1.500₺ Üzeri Ek %10 İndirim
500₺ ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

ANLADIM

Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin En Etkili 8 Yöntem

Lindos Naturals - Thursday, February 24, 2022
Image

Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin En Etkili 8 Yöntem


İçerisinde yaşadığımız dünyanın korunması, sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam edebilmemiz ve onu yaşanabilir bir şekilde gelecek nesillere aktarabilmemiz açısından büyük öneme sahip. Özellikle endüstri çağının başlamasıyla birlikte yaşanan karbon ayak izi miktarındaki artış, dünyamızın her geçen gün daha dönülemez bir noktaya doğru yol almasına neden oluyor. Bu noktada devletler bazında alınan çeşitli önlemler var. Ancak karbon ayak izi oluşumunun önemli bir kısmı bizlerin gündelik yaşamında ya da evlerimizde meydana geliyor. Basit gibi görünen çeşitli tedbirler ile karbon salımını azaltmak ve daha yaşanabilir bir dünyayı mümkün kılmak elimizde. Karbon ayak izini azaltmak için başvurabileceğimiz pek çok yöntem mevcut.



Karbon Ayak İzi Nedir?


Karbon ayak izi en basit tanımıyla, insan faaliyetleri nedeniyle çevrenin gördüğü zarardır. Karbondioksit cinsinden ölçülmesinden dolayı bu isimle adlandırılan karbon ayak izinin artış göstermesi, dünyanın her geçen gün daha yaşanmaz bir hale gelmesine yol açıyor. Karbon ayak izi tanımlanırken; yaygın olarak birincil karbon ayak izi ve ikincil karbon ayak izi olmak üzere ikili bir sınıflandırma yapılır. Birincil karbon ayak izi denilen grupta, evsel enerji tüketimi ve araçlardaki yakıt tüketimi dolayısıyla ortaya çıkan karbondioksit miktarı yer alır. Bu grup, daha çok fosil yakıtların tüketimine bağlıdır. İkinci grup ise daha geniş bir tanıma sahiptir. İnsan hayatında kullanılan tüm ürünlerin, ilk imal edildikleri andan, doğada kaybolup gidinceye kadar geçen süre boyunca üretmiş olduğu karbon miktarını ifade eder. Bir pet şişenin bile doğada binlerce yıl kaldığı göz önünde bulundurulduğunda, karbon ayak izi azaltma yöntemlerine başvurulması kaçınılmazdır.


Karbon Ayak İzini Azaltabilecek Uygulamalar Nelerdir?


Artık az ya da çok hepimiz karbon ayak izinin dünyamızı, bizi ve gelecek nesilleri ne denli tehdit ettiğinin farkındayız. Bu noktada el ele vererek karbon ayak izi miktarını azaltabilmemiz mümkün. Üstelik çok basit uygulamalarla! İşte karbon ayak izini azaltabilecek uygulamalar için basit ama etkili önerileri sizler için derledik.




Yürüyün ya da Bisiklet Kullanın


Trafikteki araç sayısının her geçen gün arttığını siz de fark edebiliyorsunuzdur. Trafiğe çıkan her yeni araç, aynı zamanda daha fazla karbon ayak izi üretimi demek. Zira bu araçların her biri fosil yakıtlar ile çalışıyor. Araç kullanmak yerine kısa mesafelerde yürüyebilir ya da ulaşım ihtiyacınızı bisiklet ile karşılayabilirsiniz. Daha uzak yerlere gitmeniz gereken durumlarda da toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Bu sayede sizden kaynaklanan karbon miktarı minimum düzeye inmiş olur.




Daha Az Uçun


Uçaklar, en çok karbon salımına yol açan ulaşım araçlarıdır. Kara trafiğinde olduğu gibi hava trafiğinde de her gün yaşanan yoğunluk, önemli ölçüde karbondioksit ortaya çıkmasına neden olur. Uçak yolculuklarınızı azaltarak da küresel karbon ayak izi miktarının azalmasına katkıda bulunabilirsiniz.




Evde Enerji Verimliliği


Evlerde kullandığımız elektrikli aletler de önemli ölçüde karbon salımına yol açıyor. Kullanmadığınız zamanlarda elektrikli aletlerin fişlerini çekmeniz, karbon miktarının azalmasına yardımcı olur. Ayrıca beyaz eşyalar başta olmak üzere yeni elektrikli aletler alırken enerji verimliliğine sahip olmasını da göz ardı etmeyin. Üstelik bu sayede hem doğayı koruyabilir hem de elektrik faturanızı düşürebilirsiniz.



Yeşil Enerjiye Yönelin


Enerji, yaşamımız için artık vazgeçilmez bir hâl aldı. Hâlihazırda bu ihtiyacımızın çok önemli bir kısmını fosil yakıtlardan elde ediyoruz. Ancak alternatif olarak yeşil enerji kaynakları da mevcut. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ya da bitkisel yöntemlerle elde edilen çeşitli enerji yöntemlerini tercih ederek de karbon ayak izi azaltma noktasında bir adım atabilirsiniz.




Yerli Ürünler Tercih Edin


Yerli gıda tüketimi ile karbon salımının nasıl bir bağlantısı olduğunu anlamak ilk bakışta zor olabilir. Ancak ithal edilen gıdaların nihai kullanım alanlarına ulaştırılması için kullanılan nakliye yöntemleri de büyük oranda karbon ayak izine yol açar. Gemiler, kargo uçakları ya da büyük tırlar ile taşınan gıdalar, karbon salımına neden olur.


Lindos Naturals olarak üretim ve dağıtımımızın her aşamasında yerel tedarikçilerle çalışarak karbon salımını en aza indirmek için çaba gösteriyoruz.



Doğal Temizlik Ürünlerini Kullanın


Kimyasal temizlik ürünleri hem üretimleri esnasında hem de kullanımlarından sonra doğaya zarar verir. Kullanıldıktan sonra doğaya çeşitli kimyasalların salınmasına neden olan bu ürünler, doğal yaşamı hem doğrudan hem de dolaylı olarak tehdit eder. Doğal temizlik ürünleri ise bu durumdan muaftır. Siz de temizlikte doğal ürünleri tercih ederek hem kendi sağlığınızı hem de doğal yaşamı destekleyebilirsiniz.



Geri Dönüştürün veya Yeniden Doldurulabilir Ürünler Tercih Edin


Tek kullanımlık ürünler, karbon ayak izi noktasında son derece etkili faktörlerden biri. Her gün milyonlarca ton tek kullanımlık ürün doğaya salınıyor. Bu ürünlerin tek birinin bile ortadan kaybolması için yüzbinlerce yıla gereksinim var. Geri dönüştürülebilir ambalajları ya da plastik kullanımı kaçınılmazsa geri dönüşüme alternatif yeniden doldurulabilir (refill) ürünleri tercih etmeniz doğal yaşama sağlayabileceğiniz katkılar arasında.


Teknolojik Ürünleri Uzun Süre Kullanın


Elektrikli teknolojik ürünleri bozuluncaya kadar kullanmak da karbon ayak izi azaltmak için atılabilecek adımlardan biri.