Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
1.500₺ Üzeri Ek %10 İndirim
500₺ ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

ANLADIM

Kimyasalsız Doğal Temizlik Mümkün mü?

Lindos Naturals - Thursday, February 24, 2022
Image

Kimyasalsız Doğal Temizlik Mümkün mü? 


Temizlik, insan gereksinimleri arasında ilk sıralarda yer alan temel ihtiyaçlarımızdan. Hepimiz kişisel ve ev temizliğinde ihtiyacımızı karşılayabilmek için doğal olarak temizlik ürünlerine başvuruyoruz. Ancak çoğumuz bazen bilinçsizlikten bazen de ulaşması kolay olduğundan kimyasal içeren temizlik ürünlerine yöneliyoruz. Ancak ne yazık ki bu ürünlerin önemli bir kısmının içerisinde hem üretim hem kullanım sonrasında insan sağlığına ve doğaya zarar veren kimyasal bileşenler içeriyor. Güzel haber şu ki, son yıllarda insan sağlığı ve doğal yaşam konusunda yaşanan toplumsal bilinçlenme, alternatif doğal temizlik ürünlerine yönelimi de beraberinde getirdi. Bu doğrultuda ortaya çıkan bitkisel temizlik ürünleri, hem evlerde hem de bireysel temizlikte kimyasalların kullanılmaması gerçeğini bize bir kez daha hatırlattı. Peki, kimyasal içermeyen doğal temizlik malzemeleri nasıl olmalı ve kimyasalsız doğal temizlik gerçekten mümkün mü? Gelin, hep beraber bu sorularımıza yanıt arayalım.




Kimyasalsız Doğal Temizlik Neden Gerekli?


Toplumsal bilinçlenmenin artması ile kimyasal içermeyen temizlik ürünleri son yıllarda giderek daha popüler bir hal aldı. Bu durumun temelinde, temizlik kimyasallarının insan ve doğal hayat üzerinde bırakmış olduğu olumsuz etkilerin her geçen gün daha iyi anlaşılması yer alıyor. Kimyasalsız doğal temizlik, her şeyden önce insan sağlığının korunabilmesi açısından çok önemli. Kimyasal içeren temizlik maddelerinin cilt ile teması, özellikle hassas ciltlerde tahrişe ve yaraların oluşmasına neden olduğu bilinen bir gerçek. Ayrıca yapılan araştırmalar, fayda vermesi için tercih edilen bireysel temizlik ürünlerinin, uzun vadede durumun daha kötüye gitmesine neden olduğunu gösteriyor. Kimyasal bazlı ev temizlik maddelerinin sürekli kullanılması ve bunların solunması durumunda da hem anlık hem de uzun vadeli olumsuz etkilere rastlanmakta. Örneğin uzun vadede akciğer kanseri, kimyasal temizlik ürünlerinin en belirgin yan etkisi olarak kendini gösteriyor. Anlık olarak da zehirlenmeler ön plana çıkıyor. Bitkisel genel temizlik ürünleri ise bu olumsuzlukların hepsi ile mücadele edilmesini ve temizliğin daha sağlıklı hale getirilmesini sağlıyor.





Kabul etmeliyiz ki kimyasalsız temizlik gerekliliği yalnızca insan için değil, insanın içerisinde yaşadığı doğa için de oldukça önemli. Ayrıca bu temizlik ürünlerinin kullanıma sunulmadan önce hayvanlar üzerinde denenmesi, üretimden sonra kimyasal atıkların doğaya bırakılması, kimyasal temizlik ürünlerinin evlerde kullanılarak doğaya kimyasal atık salınması gibi doğa üzerinde de yaratmış olduğu pek çok tahribat bulunuyor. Bu yüzden de hem insan sağlığını hem de doğayı koruyabilmek adına kimyasalsız temizliğe geçmek çok önemli.


Bitkisel Temizlik Ürünleri Yeterli Hijyen Sağlar mı?


Hepimizin yıllarca gerek reklamlarda gerek temizlik ürünlerinin ambalajlarındaki bol köpüklü görseller kafamızdaki temizlik kelimesinin karşılığı. Durum böyle olunca bolca köpük üretmeyen doğal temizlik malzemelerinin yeterince temizlik ve hijyen sağlamadığı noktasında şüpheye düşüyoruz. Üreticiler ise tüketicinin bu isteğini karşılayabilmek için kimyasal temizleyicilerin içerisine daha iyi köpürmesi ve kabarması için bir dizi kimyasal eklemeler yapıyor. Bitkisel ürünlerde ise amaç öncelikle insan ve doğa olduğu için bu kimyasallar kullanılmıyor ve bu da istediğimiz seviyede köpürme yaşanmamasına neden oluyor. Haliyle bu durum insanlarda temizliğin sağlanamadığı hissine yol açıyor. Kimyasal temizlik ürünlerini bırakarak bitkisel temizlik ürünü kullanmak isteyen bireylerin pek çoğunun kafasında ise en çok bu soru oluşuyor. Bitkisel temizlik ürünleri de kimyasal temizlik ürünleri kadar temizlik sağlar mı? Bu sorunun yanıtı hiç şüphesiz “evet”. Yani içiniz rahat olsun. Güvenilir bitkisel deterjan ya da temizlik ürünleri, temizleme gücü bakımından kimyasal içeren temizlik ürünlerinden herhangi bir farklılık taşımaz. Peki, aldığımız ürünün gerçekten içerisinde cildimize ve doğaya zarar vermeyen kimyasallar içermediğini nasıl bileceğiz? Doğal temizlik ürünleri alırken nelere dikkat etmek gerekir sorunun cevabını yazımızın devamında öğreneceksiniz. Ancak gelin önce kimyasalsız doğal temizlik için ipuçlarına hep beraber bir göz atalım.



Kimyasalsız Temizlik için İpuçları


Kimyasal temizleyicilerin güçlü etkilerini inkâr etmek mümkün değil. Ancak zararlarının göz ardı edilmesi de büyük bir sorun. Kimyasal ürünlerin kullanımı ile hem kendi sağlığımız hem de ailemizin sağlığı olumsuz bir şekilde etkileniyor. Üstelik bu ürünlerin doğal yaşam ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri de oldukça fazla. Kimyasalsız doğal temizlik hem insan hem doğa açısından daha faydalı. Kimyasal içeren temizlik ürünlerini azaltmak ya da tamamen hayatınızdan çıkarmak ve doğal temizlik ürünleri kullanmak için pek çok alternatifiniz olduğunu biliyor muydunuz? O halde kimyasalsız doğal temizlik ipuçları için okumaya devam edin.


Parfüm Yerine Doğal Bitkisel Yağlar Kullanın


Evimizin güzel kokması hepimizin isteğidir. Özellikle banyo ve tuvaletlerimizde oluşan kötü kokuları engellemek için çeşitli yöntemler deneriz. Ancak bu yöntemlerin büyük bir kısmı kimyasal koku maskeleyici ürünlerden oluşur. Kimyasal spreyler havada kimyasal parçacıkların asılı kalmasına yol açar. Daha sonra bu parçacıkların solunması durumunda çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar. Uzun vadede ise bu kimyasalları solumanın yaratacağı pek çok sağlık sorunundan söz edilebilir. Bunun yerine doğal bitkisel uçucu yağları kullanmak kötü kokuların engellenmesini ve sağlığınızın korunmasını sağlar.


İlginizi çekebilir: Lavanta uçucu yağının faydaları nelerdir?


Bitkisel İçerikli Yüzey Temizleyiciler Kullanın.


Banyo, tuvalet ve mutfaklarımızdaki yüzeyleri temizlemek için de genellikle kimyasal yüzey temizleyicilere başvururuz. Bunlar etkili bir temizlik sağlasalar bile temas edilmesi halinde cildimize ve solunması halinde vücudumuza büyük zararlar verirler. Ayrıca bu yüzeylerde kalan kimyasal birikintiler çocuklarımız ile evcil hayvanlarımızı tehdit eder. Peki, bitkisel ürünlerle etkili yüzey temizliği mümkün mü? Bu soruya cevabımız kesinlikle evet. Doğal temizlik malzemeleri ile yüzeylerin temizlenmesi gayet mümkün. Lindos Yüzey Temizleyici ile evinizin her köşesini hem hijyenik hem doğal bir şekilde temizleyebilirsiniz.




Çamaşır Suyu Yerine Sirke ile Temizleyin


Çamaşır suları belki de evlerimizde en sık kullandığımız kimyasalların başında geliyor. Aynı zamanda bu temizlik kimyasalları içinde en zararlı olanlarından biri de denilebilir. Ancak kimyasalsız doğal temizlik yapmak isteyenler için çamaşır suyunun da alternatifi mevcut. Güçlü çözücü özelliği sayesinde temizlemek istediğiniz alana bir miktar sirke dökmek ve birkaç dakika bekledikten sonra temizlemek de aynı etkiyi sunar. Üstelik çamaşır suyu gibi cildinizi de tahriş edip kurutmaz. 

Kuru cilt probleminiz varsa cilt neden kurur, kuru cilt nasıl temizlenir yazımızı okumadan geçmeyin.


Bulaşık Deterjanı Yerine Limon Tuzu ve Karbonat Kullanın


Bulaşıklarımızı temizlemek için kullandığımız tabletler ya da deterjanlar da doğal yaşam için son derece zararlı. Ayrıca bu ürünlerin bulaşıklarda bıraktığı kimyasal kalıntılar, daha sonra yediğimiz ya da içtiğimiz şeylerle vücudumuza girerek bizleri tehdit ediyor. Lindos Doğal Bulaşık Sabunu ile bulaşıklarınızı etkili bir şekilde temizleyebilirsiniz. Üstelik kolay durulanan yapısı, doğal esansiyel yağlar kullanılarak üretilmiş lavanta ve portakal & bergamot koku seçenekleriyle bulaşıklarınız mis gibi kokarken sevdikleriniz güvende kalır.


Yağ Çözücüler Yerine Doğal Yüzey Temizleyici Kullanın


Yağ çözücüler, mutfaklarımızda eksik olmayan kimyasallar arasında yer alıyor. Ancak bu ürünler de hem cildimize hem de genel sağlığımıza büyük zararlar veriyor. Yağ çözücülerin içerisinde yağları çözmesi için genellikle güçlü kimyasallar kullanılır. Sprey formunda satılan bu ürünlerin kulanımı sırasında havada asılı kalan partiküllerinin solunması ise sağlık açısından büyük bir tehdit oluşturur. Lindos Doğal Yüzey Temizleyici yüzeylerdeki yağların kolayca çözülmesine yardımcı olurken sağlığınıza zarar vermez. Üstelik konsantre formülü sayesinde sadece 1 şişe ile 10 şişe doğal yüzey temizleyici elde edersiniz. Evinizdeki her yüzey için farklı temizleyiciler kullanmanıza gerek kalmadan, Lindos yüzey temizleyici ile ocak, fırın ve tezgah gibi tüm yüzeylerde güvenli ve etkili bir temizlik sağlayabilirsiniz. 


Naftalin Yerine Çay Ağacı Yağının Gücünden Faydalanın


Naftalin, evlerimizde nem ve rutubeti önlemek adına kullandığımız ürünlerden bir diğeri. Ancak güçlü kimyasal yapısı, uzun vadeli kullanımda akciğer hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Kimyasalsız doğal temizlik ürünleri listesinde bulunan çay ağacı yağı, naftalin ile aynı görevi üstleniyor. Üstelik hiçbir yan etkiye neden olmadan!


Lavabolarınızı Karbonat ve Sirke Karışımı ile Açın


Hem insan sağlığını hem de doğal yaşamı güçlü bir şekilde tehdit eden bir diğer kimyasal ürün olarak lavabo temizleyicilerden de söz edilebilir. Anlık ve uzun vadeli olumsuz etkileri son derece güçlü olan bu ürüne ikame olarak karbonat ve sirke karışımı kullanılabilir. Bu işlem için lavabonuzun giderini kapatacak kadar karbonat dökün. Ardından sirkeyi karbonatın üzerine boşaltın. Güçlü yağ çözücü özelliğe sahip olan bu iki madde, lavabolarda ve borularda oluşan yağların çözülerek tıkanıklıkların giderilmesini sağlar.

 

Kimyasal İçermeyen Doğal Temizlik Ürünleri Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Bitkisel sabunlar, bitkisel deterjanlar, doğal yüzey temizleyiciler derken neredeyse tüm ürünlerde karşımıza çıkan değişik ibareler bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Kimyasal barındırmayan temizlik ürünleri almak istiyor ancak bunları nasıl seçeceğimizi bilmiyorsak yazımızın bu kısmı size oldukça yol gösterecek. Doğal temizlik ürünleri alırken dikkat edilmesi gereken önemli maddeleri sizler için sıraladık. 


Doğal olarak niteleyebileceğimiz temizlik ürünlerinde;


  • Paraben, fosfat, klor, sülfat, GDO, formaldehyde, triclosan, MIT, BIT, gluten, MEA, DEA, TEA ve sentetik boya gibi insan sağlığına zarar veren kimyasalların bulunmaması gerekir.

Paraben nedir, SLS nedir ve zararları nelerdir öğrenmek için tıklayın.


  • Parfüm kullanılmaz. Bunun yerine doğal esansiyel yağlar kullanılması daha uygundur.


  • Dermatolojik testlerden geçirilip geçirilmediğini kontrol etmek gerekir.


  • İçindekiler kısmı net ve okunabilir şekilde ambalajda bulunması gerekir. İçerik etiketinde yazan yabancı kelimeler sizi korkutmasın. Ne anlama geldiğini bilmenize de gerek yok. Yapmanız gereken tek şey, EWG (Environmental Working Group / Çevre Çalışma Grubu) veri tabanına bakıp kullanılan maddelerin güvenilir olup olmadığını kontrol etmek.


Sadece kendimizi ve sevdiklerimizin cildini düşünmek yetmez. Aldığımız her ürünün doğaya ve tüm canlılara zarar vermemesine de dikkat etmek gerek. Sonuçta doğaya ne verirsek doğa bize onu sunuyor. Aldığımız her ürünün doğaya ve canlılara dost olması da bu yüzden çok önemli. Peki, aldığımız ürünün gerçekten doğaya zarar vermediğini nasıl anlarız?


  • Ürün üzerinde “cruelty free” etiketinin olup olmadığını kontrol edin. Bu etiketin olması bize ürün geliştirmeden üretim aşamasına kadar hayvanlar üzerinde herhangi bir deney yapılmadığını gösterir.


  • Aldığınız ürünün “vegan” olması da ürün içeriğinde hayvanlardan elde edilmiş bir içerik bulunmadığını gösterir. Vegan ürün ne demek öğrenmek isterseniz bu yazımız sizin için.


  • Ürün içerisinde kullanılan bileşenlerin doğada parçalanılabilir olması da dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur.





Doğaya ve insana saygı duyan anlayışıyla kimyasal barındırmayan bitkisel temizlik ürünleri üreticisi Lindos Naturals olarak üretim standartlarımızda tüm sayılanlara dikkat ediyor ve üretim standartlarımızla gurur duyuyoruz. Evimizi temizlerken esas evimiz doğayı kirletmemek en büyük rehberimiz. Lindos Naturals doğal temizlik ürünleri ile tanışıp kimyasalsız doğal temizlik ile tanışmak için online mağazamızdan ürünlerimizi hemen incelemeye ne dersin?