Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
1.500₺ Üzeri %10 İndirim
500₺ ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

ANLADIM

Lavanta Uçucu Yağı Faydaları Nelerdir?

Lindos Naturals - Thursday, February 24, 2022
Image

Lavanta Uçucu Yağı Faydaları Nelerdir?

Cilt bakımından ruh halimize kadar birçok nokta üzerinde etkili olan lavanta, yüzyıllardır çeşitli alanlarda kullanılan bir bitki. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineral bakımından son derece zengin olan lavanta, geçmişten günümüze çok çeşitli alanlarda farklı şekillerde kullanılmakta. Henüz keşfedilmiş lavanta uçucu yağı faydaları arasında; sinir sistemini dengeleyici yapısını, ağrıyı hafifletici etkisini ve cilt sağlığı üzerindeki etkilerini sayabiliriz. Lavanta esansiyel yağı nedir, nerelerde kullanılır ve lavanta uçucu yağının faydaları nelerdir sorularını cevaplarken Lindos’un gerçek Lavanta özlü ürünlerini keşfedin.




Lavanta Esansiyel Yağı Nedir, Nasıl Elde Edilir?


Esansiyel yağlar, binlerce yıldır farklı medeniyetler tarafından terapi amaçlı kullanılmış bitkisel içerikli yağlardır. Lavanta esansiyel yağı da bunlardan biridir. Özellikle vücudu rahatlatmaya, gerginliği azaltmaya ve duygu durumunu yükseltmeye yardımcı olması sebebi ile sıklıkla kullanılmıştır. Lavanta esansiyel yağı, buhar damıtması yöntemi ile elde edilir. Bu yöntem ile bir kazan içerisinde su buharı ile ısıtılan lavanta gaz haline geçerek yükselir ve bir boru yardımıyla soğutucu bölmeden geçirilir. Buradan geçerken yoğuşan ve sıvı hale gelen su buharı ile uçucu yağ karışımı bir tanka aktarılır. Tank içerisinde dibe çöken su üzerinde kalan esansiyel yağ şişelenir. Böylelikle lavanta esansiyel yağı kullanıma hazır hale gelir.  





Lavanta Yağı Nerelerde Kullanılır?


Lavanta uçucu yağının kullanım alanları son derece geniştir. Lavanta uçucu yağı;


  • İlaç sanayisinde merkezi sinir sistemini düzenleyici ilaçların içeriğinde,


  • Parfümeri ve kozmetikte; cilt temizleyici losyon, cilt bakım kremleri, lavanta kolonyasılavanta sabunu, duş jeli ve lavanta şampuanı gibi ürünlerin üretiminde koku verici olarak,


  • Aromaterapi alanında sıklıkla kullanılır.


Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?


Doğanın adeta bir mucizesi olan lavanta uçucu yağının faydalarına kısaca göz atmaya ne dersin? Lavantanın o harika kokusu ve güzel görünümünün yanı sıra vücudumuzdaki etkilerini okuyunca çok şaşıracaksınız.


Ruh halimiz üzerinde etkilidir.


Lavanta uçucu yağının faydaları arasında ilk sıralarda, sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı bir etki bırakması yer almaktadır. Lavanta yağını koklamak ya da el bileklerine sürmek bu etkiyi artıracaktır. Özellikle meditasyon gibi uygulamalar sırasında tercih edilir.


Ağrıyı hafifletir.


Lavanta uçucu yağı bir pamuk yardımıyla ağrıyan bölgelere sürüldüğünde kas ağrılarını, eklem ağrısını, burkulmaları, sırt ve baş ağrısını hafifletici bir etki gösterir (Silva, 2015).


Çeşitli cilt hastalıklarını tedavi eder.


Lavanta uçucu yağının cilde faydaları son derece fazladır. Akne, egzama, sedef, sivilce ve kırışıklıklar gibi çeşitli cilt sorunlarının tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda lavanta bitkisinin sahip olduğu antiseptik özellik, ciltteki bakteri ve mikroplara karşı etkilidir. Dudak çatlaklarını ve uçukları önlemeye de yardımcı olur (Orchard, 2017).




Hem doğal lavanta uçucu yağı hem de kastil sabununun benzersiz faydalarını bir arada bulabileceğin Lavanta Özlü Lindos Doğal Kastil Sabunu ile aromaterapik temizliğin rahatlatıcı etkisini keşfet!


Uyku kalitesini artırır.


Lavanta yağı uykusuzluk sorunu çekenler için en etkili çözümü sunar. Yastığa lavanta yağı damlatmak hem uykuya geçişi kolaylaştırır hem de uyku kalitesini artırır. Bu yüzdendir ki uykuyla arası olmayan bebeklerin uykuya geçişini kolaylaştırmak amacıyla, uzmanlar tarafından anne adaylarına sıklıkla bu yöntem tavsiye edilir (Yıldırım, 2020).


Çeşitli böcekleri uzak tutan doğal bir yöntemdir.


Lavanta uçucu yağı özellikle yaz mevsiminde büyük bir problem haline gelen sivrisineklere ve haşerelere karşı koruyucu etki sağlar (Cossetin, 2018). 

 

Saç sağlığı üzerinde etkilidir.


Lavanta yağının saça faydaları arasında; saç dökülmelerini azaltması, kepek oluşumunu önlemesi ve egzamayı dindirmesi sayılabilir. Ilık suya birkaç damla damlatıp seyrelterek, saç diplerine uygulanır (Lee, 2016).


Solunum yolları hastalıkları tedavisinde kullanılan doğal bir yöntemdir.


Grip, öksürük, bronşit, soğuk algınlığı, farenjit, bademcik iltihabı ve astım gibi solunum yolları hastalıklarının etkilerini azaltmak için boyuna, göğse ve sırta lavanta yağı sürülebilir (Ueno-Iio, 2014).


Kan dolaşımını düzenler.


Organik lavanta yağı cilde masaj yapıldığında hipertansiyonu azaltmaya, kan dolaşımını düzenlemeye ve yüksek kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olur (Kim, 2012).




Biz de Lindos olarak fitalat ve sentetik parfümlerden çok daha iyi bir alternatif olan lavantanın şifalı ve aromaterapik etkilerini tüm Lindos şişelerine sığdırdık. Paraben, sülfat, GDO, klor ve boya gibi sağlığa zararlı kimyasallar içermeyen doğal lavanta uçucu yağı ekleyerek ürettiğimiz doğal temizlik ürünleri ile tanışmak için online mağazamızı ziyaret etmeyi unutmayın.


REFERANSLAR

 

Silva, G., Luft, C., Lunardelli, A., Amaral, R., Melo, D., Donadio, M., Nunes, F., Azambuja, M., Santana, J., Moraes, C., Mello, R., Cassel, E., Pereria, M., Oliveria, J. (2015). Antioxidant, analgesic and anti-inflammatory effects of lavender essential oil. Anais Da Academia Brasileira De Ciências, 87(2 suppl), 1397–1408. https://doi.org/10.1590/0001-3765201520150056 


Orchard, A., & van Vuuren, S. (2017). Commercial essential oils as potential antimicrobials to treat skin diseases. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2017, 1–92. https://doi.org/10.1155/2017/4517971 


Yıldırım, D., Kocatepe, V., Can, G., Sulu, E., Akış, H., Şahin, G., & Aktay, E. (2020). The effect of lavender oil on sleep quality and vital signs in palliative care: A randomized clinical trial. Complementary Medicine Research, 27(5), 328–335. https://doi.org/10.1159/000507319 

Cossetin, L. F., Santi, E. M., Cossetin, J. F., Dillmann, J. B., Baldissera, M. D., Garlet, Q. I., de Souza, T. P., Loebens, L., Heinzmann, B. M., Machado, M. M., & Monteiro, S. G. (2018). In vitro safety and efficacy of lavender essential oil (lamiales: Lamiaceae) as an insecticide against houseflies (Diptera: Muscidae) and Blowflies (Diptera: Calliphoridae). Journal of Economic Entomology, 111(4), 1974–1982. https://doi.org/10.1093/jee/toy145 


Lee, B. H., Lee, J. S., & Kim, Y. C. (2016). Hair growth-promoting effects of lavender oil in C57BL/6 mice. Toxicological Research, 32(2), 103–108. https://doi.org/10.5487/tr.2016.32.2.103 


Ueno-Iio, T., Shibakura, M., Yokota, K., Aoe, M., Hyoda, T., Shinohata, R., Kanehiro, A., Tanimoto, M., & Kataoka, M. (2014). Lavender essential oil inhalation suppresses allergic airway inflammation and mucous cell hyperplasia in a murine model of asthma. Life Sciences, 108(2), 109–115. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.05.018 


Kim, I.-H., Kim, C., Seong, K., Hur, M.-H., Lim, H. M., & Lee, M. S. (2012). Essential oil inhalation on blood pressure and salivary cortisol levels in prehypertensive and hypertensive subjects. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012, 1–9. https://doi.org/10.1155/2012/984203