Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Deniz kaplumbağaları, caretta carettalar, 106 milyon yıldır Akdeniz kıyılarında varlıklarını sürdürüyorlar. Ülkemizde yoğun olarak Adana, Belek, Anamur, Köyceğiz ve Dalyan sahilleri deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapmakta. Aynı zamanda Belek kıyıları, dünyada ikinci, Türkiye’de ise en büyük yumurtlama alanıdır.
Deniz kaplumbağaları yumurtlama döneminde sadece doğdukları kumsalda yuva yaparlar. Bu sebeple, evlerine geldiklerinde sahillerin temiz ve yuva yapmaya uygun olması, türlerinin devamlılığı için çok önemlidir. Aynı zamanda deniz kaplumbağaları, deniz analarıyla en çok beslenen canlılardır ve bazen benzettikleri için denizdeki poşetleri yemeleri boğulmalarına sebep olabilir.
Deniz kaplumbağalarının üreme sezonu Nisan – Ağustos ayları arasındadır. Bu dönemde dişi deniz kaplumbağaları yuva yapmak için kumsallara çıkarken erkekler kumsala yakın kıyılarda beklerler. Dişi deniz kaplumbağaları sahillere bir sezonda ortalama 3 defa yuva yaparlar ve yumurtaların kuluçka süresi yaklaşık 60 gündür. Kuluçkadan çıkan yavru deniz kaplumbağaları, içgüdüsel olarak ay ışığını ve denizin parıltısını kullanarak denizlere ilerlerler. Bu sebeple sahillere yakın yerlerdeki ışık kirliliği, yavru deniz kaplumbağaları için büyük tehlike yaratmaktadır. Şehirleşmenin artmasıyla birlikte artan ışık kirliliği, sahillerin kalabalıklaşması ve denizdeki kirlilikler, deniz kaplumbağalarının en zorlu mücadelesidir.
Bununla birlikte uzun zamandır DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) ve gönüllülerin yaptıkları çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Deniz Kaplumbağaları Uzmanlar Grubu’nun açıklamalarına göre 1996 yılında
“Tehlike” statüsünde yer alan Caretta carettalar nüfus tehlikesinin biraz azaldığı anlamına gelen “Duyarlı” statüsüne alındı. Buradan çıkarılacak sonuç ise; deniz kaplumbağaları için yapılan çalışmaların verimli olduğu ve doğrulanan çalışma yöntemlerine odaklanarak önümüzdeki süreçte daha da yol kat edebileceğimiz.
• Kumsalda geceleri ışık kullanmayarak ve ateş yakmayarak,
• Kimyasal atık oluşturan ürünlerden mümkün olduğunca uzak durup denizlerimizi kirletmeyerek,
• Doğayı kirleten tek kullanımlık plastik tüketimini en aza indirerek,
• Ağ, misina veya olta iğnesine takılan kaplumbağaların yaşamalarına yardımcı olarak,
• Kumsala motorlu araçlarla girmeyerek,
• Kumsala ve denize çöp bırakmayarak,
• DEKAMER’in kaplumbağalar için rehabilitasyon çalışmalarına gönüllülük projelerinde çalışarak veya maddi destek sağlayarak
Geleceğimize sahip çıkmak için Dünya için büyük bizim için küçücük adımlarla bu süreçte yer alabileceğimize inanıyoruz.