Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
1.500₺ Üzeri Ek %10 İndirim
500₺ ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

ANLADIM

Sürdürülebilir Yaşam Nedir? Sürdürülebilir Yaşam için 12 Harika Fikir

Lindos Naturals - Thursday, February 24, 2022
Image

Sürdürülebilir Yaşam Nedir? Sürdürülebilir Yaşam için 12 Harika Fikir


Sanayi Devrimi ile birlikte insanın doğa üzerindeki hakimiyeti tam anlamıyla ele geçirmeye başlaması, doğanın insanlar tarafından talan edilmesine ve ona zarar verecek pek çok uygulamanın hayata geçirilmesine neden oldu. Yüzyıllardır devam eden bu durum, günümüzde dünyamızın geleceğini tehdit eden bir boyuta ulaştı. Çoğumuzun bildiği üzere küresel ısınma, denizlerin ve okyanusların kirliliği, geri dönüştürülemeyen atıklar ve atmosfere bırakılan gazlar hem doğa hem de gelecek nesiller için tehdit oluşturuyor. “Peki biz bunun için ne yapabiliriz?” diye düşünüyor olabilirsiniz. O halde anahtar kelimemizin “sürdürülebilir yaşam” olduğunu bilmelisiniz.


Sürdürülebilir yaşam ilk defa Birleşmiş Milletler bünyesinde yer alan Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu tarafından dile getirildi. Doğa bilincimizin artmasına paralel olarak da son yıllarda giderek yaygınlaştı. Peki sürdürülebilirlik nedir, sürdürülebilir yaşam için neler yapılır? Gelin hep beraber inceleyelim.


Sürdürülebilirlik Nedir?


Sürdürülebilirlik kavramını, gereksinimlerimizi karşılarken doğal kaynaklar üzerindeki tahribatı en aza indirmek ve dünyayı gelecek nesillere daha iyi bir şekilde bırakmak olarak ifade edebiliriz.


Günümüzde sürdürülebilir olmayan bir şekilde kaynak ve enerji tüketip atık üretiyoruz. Sürdürülebilir yaşam, sürdürülebilirliği desteklemeyen işlem ve yöntemlerle üretilen ürünleri seçmemeyi tercih etmek ya da iş yapış şeklimizi değiştirerek doğaya verdiğimiz zararı azaltmaktır. Bu yüzden sürdürülebilir yaşam için atacağımız her adım, dünyada, insan ve doğal yaşamın sorunsuz bir şekilde var olmaya devam edebilmesi için çok önemlidir. Peki sürdürülebilir yaşam için neler yapılabilir, neden önemlidir? 


Sürdürülebilirliğin Önemi


İnsanlık uzun yıllar boyunca doğanın kendi hizmetinde olduğunu düşünerek hızlı, kolay, kârlı olan her şey için doğayı arka plana atmaktan geri durmadı. Ancak geldiğimiz noktada edinmiş olduğumuz acı tecrübe, doğa sağlığı ve geleceği ile insan sağlığı ve geleceğinin aynı yönde olduğunu gösterdi. Artık hepimiz çok iyi biliyoruz ki, içinde bulunduğumuz ekosistemdeki tüm canlıların varlığını sürdürebilmesi için, sürdürülebilirliği benimsemesi gerekiyor. İşte sürdürülebilirliğin önemi de tam olarak bu noktada karşımıza çıkıyor.


Plastiksiz Temmuz" gibi sosyal hareketler ve projelerle sürdürülebilir yaşam bilincinin geniş kitlelere yayılması için toplumsal uğraşlar verilmekte. Ancak çevre ve sürdürülebilirlik açısından gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak hepimizin görevi. Sizde şimdi sürdürülebilir yaşamı tercih ederek hem bugünün hem de yarının dünyasına katkıda bulunabilirsiniz. Peki sürdürülebilir yaşam için bireysel olarak ne yapabiliriz? Gelin şimdi bu önerilere hep beraber göz atalım.





Sürdürülebilir Yaşam İçin Neler Yapılabilir?


Sürdürülebilir yaşam, konforumuzdan vazgeçmek anlamına gelmiyor. Sadece seçimlerimizi yaparken daha özenli davranıp alışkanlıklarımızı daha iyi olanla değiştirmek anlamına geliyor. Yediğimiz, içtiğimiz ve seçtiğimiz ürün ve araçlardan atıklarımıza kadar mevcut davranışlarımızda bilinçli davrandığımızda dünyayı kurtarabileceğimiz anlamına geliyor. Üstelik bu noktada atılabilecek kolay ve etkili pek çok adım bulunuyor. İşte bunlardan birkaçı ve sürdürülebilir yaşama katkı sağlamak için yapabileceklerimiz.


Daha Az Enerji Tüketin


Ülkemizde enerji ihtiyacımızın yarısından fazlası fosil kaynaklı yakıtlardan üretilmekte olup küresel ısınmayı en çok etkileyen faktörlerin başında enerji üretimi gelmektedir. Bu yüzden bu alanda atılacak ufak bir adım bile, kitleler halinde alışkanlık haline getirildiğinde, önemli bir pozitif etki yaratmaktadır. O halde daha az enerji tüketimi için bireysel olarak atabileceğimiz adımlara göz atalım.


  • Evde lüzumsuz yere açık bırakılan lambaları kapatmak ile işe başlayabiliriz.
  • Sırf dekorasyon amaçlı kullandığımız ışıklandırma sistemleri çok güzel görünüyor değil mi? Ancak geleceğimiz için onları kullanmamayı ya da en azından arada bir kullanmayı deneyebiliriz.
  • Son gaz yanan toplu ısınma sistemleri için bir farkındalık oluşturmaya ne dersiniz?
  • Çamaşırlarımızı balkonda kurutmak da bu konuda atacağımız adımlardan biri. Üstelik bu sayede hem güneş ışığının dezenfekte edici özelliğinden yararlanmış oluruz hem de daha az enerji tüketiriz.
  • Evimizde geleneksel ampul kullanmak yerine tasarruflu ampuller kullanmak da enerji tüketimini azaltmaya yardımcı olur.


Dijital Temizlik Yapın


Bilgisayarınızda veya bulut sağlayıcılarda sakladığınız mailleri silerek sürdürülebilir yaşama katkı sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Nasıl dediğinizi duyar gibiyiz. Her gün posta kutumuza çoğu spam veya tanıtım içerikli yüzlerce posta alıyoruz. Aldığımız her e-posta, bulut sağlayıcıda sakladığımız her fotoğraf veya belge ise birden fazla sunucuda saklanıyor. Sunucular ise çok yüksek elektrik tüketen veri toplama merkezlerinde bulunuyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; her elektronik posta yaklaşık 0.3 gr karbon salınımı üretiyor. Peki, dijital temizlik nasıl yapılır?


  • Gereksiz e-posta ve ilgilenmediğimiz tanıtım maillerini silmekle işe başlayabiliriz.
  • Telefonumuzda en güzel kareyi yakalayana kadar çektiğimiz ve beğenmediğimiz fotoğrafları silmekle devam edebiliriz.
  • Bir şekilde kaydolduğumuz ama zamanla ilgimizi çekmeyen konularda gelen düzenli bülten aboneliklerinden çıkabiliriz.
  • Son olarak, telefonumuza yükleyip kullanmaktan vazgeçtiğimiz uygulamaları telefonumuzdan kaldırmakta atılacak adımlar arasında sayılabilir.






Yenilenebilir Enerji Kullanın


İklim krizinin en büyük nedeni fosil yakıt kaynaklı sera gazıdır. Ne yazık ki fosil yakıtlar ısınmadan otomobillere kadar birçok alanda kullanılan ana kaynaktır. Dolayısıyla bu alanda bireysel bazda yapacağımız değişiklikler de sürdürülebilir yaşam için oldukça olumlu katkı sağlayacaktır. İşte yenilenebilir enerji kullanabileceğimiz birkaç küçük adım;


  • Güneşi bol bir ülkede yaşıyoruz. Eğer bahçeli bir evde yaşıyor ve bütçeniz el veriyorsa evinizde güneş panelleri kullanabilirsiniz.
  • Petrol kaynaklı yakıtların doğaya verdiği zararı hepimiz biliyoruz. Gündeminizde yeni bir araç edinmek varsa elektrikli otomobil tercih etmeyi düşünebilirsiniz.








Daha Az Su Harcayın


Dünyamızın %70’ ten fazlası su ile kaplı. Ancak bu suyun yaklaşık %98’ i okyanuslardaki tuzlu su. Kalan kısmın ise sadece % 0,5’ ine ulaşabiliyoruz. Bu oran ise dünyadaki toplam nüfus için yeterli değil. Suya erişebilen şanslı ülkelerden olsak da sürdürülebilir yaşam için suyu daha efektif kullanmamız gerekmekte. Çünkü ne yazık ki su oranı sabitken su kullanımı nüfusun artması ile paralel bile değil. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre dünya nüfusu 4 kat artmış olmasına rağmen su tüketimi 9 kat artmış durumda. İşte bu konuda yapabileceğiniz küçük görünen büyük adımlar;


  • Eğer evinizde damlatan bir musluk varsa suyun altına bir kap koyun. Ne kadar fazla su biriktiğini görünce şaşıracaksınız. O halde evde bozuk muslukları tamir etme işini hızlandırmaya ne dersiniz?
  • Yeşillikleri yıkamak için tükettiğiniz su miktarı da sizi aynı oranda şaşırtacak. Yeşillikleri yıkadığınız ya da yumurta kaynattığınız suyu çiçeklerinize vererek değerlendirmeye ne dersiniz? 
  • Balkon yıkamak yerine silmeyi tercih etmenin bile sürdürülebilir yaşama katkı sağlayacağını unutmayın.


Yürümeyi Tercih Edin


Atmosferdeki ısıyı tutan sera gazları, atmosferde olması gerekenden fazla olduğu takdirde dünyanın ateşinin çıkmasına ve iklim değişikliğine sebep olmakta. Şehirleşmeye bağlı olarak bireysel otomobil kullanımının artması atmosferdeki sera gazı artışındaki önemli sebeplerden. Bu konuda devlet bazında atılacak büyük adımlar olmakla birlikte işte bireysel olarak yapabileceklerimizden bazıları;


  • Hem kilo kontrolü hem de doğa için en güzeli yürümek. Sağlığınız ve zamanınız el veriyorsa her zaman yürümeyi tercih edin.
  • Yürümek için zamanınız yoksa sırasıyla bisiklet, toplu taşıma gibi alternatiflere yönelebilirsiniz. Sonuçta her gün çoğumuz aynı yerden aynı yöne gidiyoruz.







Kağıt Tüketimini Azaltın


Artık sürdürülebilir yaşam için en önemli noktanın enerji tüketimini azaltmak olduğunu biliyoruz. Peki, dünyada en çok enerji tüketen 5. büyük endüstrinin kağıt endüstrisi olduğunu biliyor muydunuz? Yani yaygın bilginin aksine, kağıt tüketimini azaltmakla sadece daha az sayıda ağaç kesilmesine engel olmaz aynı zamanda daha az enerji tüketimine de katkıda bulunabilirsiniz. Üstelik kağıtların ağartılması aşamasında kullanılan kimyasal miktarını azaltarak su ve toprak kirliliğinin azaltılmasına da katkı sağlayabilirsiniz. İşte, kağıt tüketimini azaltmak için birkaç öneri;


  • E-fatura talimatı vererek bile doğaya katkı sağlayabilirsiniz. Üstelik bankalar bu tercih için size ekstra puanlar bile yüklüyor. Hâlâ e-faturaya geçmediyseniz bu fırsatı değerlendirmeye ne dersiniz?
  • Gerçekten gerekli ise çıktı almayı alışkanlık haline getirebiliriz. Kullanılmış kağıtları not almak için tekrar tekrar kullanmak da sürdürülebilirlik açısından çok değerli bir alışkanlıktır.






Tek Kullanımlık Ürün Kullanımını Azaltın


Eğer bir geri dönüşüm poşeti kullanıyorsanız günlük hayatımızda ne kadar fazla tek kullanımlık ambalaj atığı çıktığına şahit olmuşsunuzdur. Plastik veya cam atıkların geri dönüştürüldüğünü düşünerek içimizi rahatlatsak da durum zannettiğimizden biraz farklıdır. Dünya üzerindeki plastiklerin %91’ i geri dönüştürülememektedir. Tek kullanımlık bıçak, çatal, pipet gibi küçük parçalar geri dönüşüm makineleri için uygun olmadığından bu döngünün içine bile alınmazlar. Üstelik bilinenin aksine plastikler, doğada çözünmez sadece ayrışırlar. Ayrışan bu mikroplastikler ise toprağa ve denize karışarak vücudumuza dönerler. Ancak ekolojik ürün kullanımının artması ve toplumsal bilinçlenme ile bu gidişatı yavaşlatmak bizim elimizde. İşte plastik tüketimini azaltmak için önerilerimiz;


  • Dışarı her çıktığınızda marketten su almak yerine yanınızda yeniden doldurduğunuz suluğunuzu götürebilirsiniz
  • Planlı gezileriniz için plastik çatal, bıçak, bardak yerine evden getirdiğimiz mutfak malzemelerini kullanmayı tercih edebilirsiniz. 
  • Restorana gittiğinizde içecekle birlikte plastik pipet kullanmak istemediğinizi özellikle belirtebilirsiniz.
  • Plastik poşetler yerine tekrar tekrar kullanabileceğiniz bez poşetler edinebilirsiniz. Hazırlıksız yakalanmamak için çantanıza ve arabanıza yedek bez poşetler koymak sürdürülebilir yaşam için iyi bir fikir olabilir.

Atıksız mutfak, atıksız banyo için birbirinden harika önerilerimizi okudun mu?




Vegan Beslenmeye Geçin


Hayvancılık, en büyük sera gazı kaynaklarından biridir. Hem sağlıklı beslenmek hem de doğaya verilen zararı azaltmak adına yavaş yavaş vegan yaşamı benimsemeye ne dersiniz? En azından kullandığınız ürünlerde vegan ürünler üreten markaları tercih ederek sürdürülebilir yaşamı destekleyebilirsiniz. Vegan ürünler neler diye merak ediyorsanız bu yazımızı okumadan geçmeyin.




İhtiyacınız Olmadan Giysi Almayın


Moda endüstrisi, doğayı kirleten en büyük sanayi kollarından biridir. Hazır giyim sektörünün başını çektiği bu sanayi kolunda birçoğu kanserojen olmak üzere binlerce farklı kimyasal kullanılır. Bu kimyasallar ve kumaşlarda- özellikle polyesterlerde - kullanılan küçük lifler bile suya karışır ve çevresel kirliliğe sebep olur. Alışveriş yaparken kendimize şu soruyu sormamız farkındalığımızı arttırmaya yardımcı olabilir: “Gerçekten buna ihtiyacım var mı?” Unutmayın, alışkanlıklar zor değişse de imkansız değildir.




Kompost Yapın


Hemen hemen her gün çürümeye başlayan ya da sofrada kalan sebze ve meyveler, yemek artıkları çöpe atılıyor. Aslında atmak yerine onları yeniden kullanım döngüsüne sokabiliriz. Bunun için yapmanız gereken bahçede bir çukur açmak , onları gömmek ve beklemek. İşte bu kadar basit. Bir süre sonra organik gübreniz kullanıma hazır.


Kompost ile her gün atacağınız en az 1 çöp poşetinden kurtulmak bile sürdürülebilir yaşam için güzel bir adım. 


Bu madde ilginizi çektiyse atıksız yaşam için 4 harika fikrimizi okumadan geçmeyin.







Yeniden Doldurulabilir Ürünleri Tercih Edin


  • Nohut, fasulye, bulgur gibi bakliyatları direkt üreticiden kendi kabınızı götürerek alma şansınız var mı? Bu fırsatı değerlendirin.
  • Deterjan, sabun, şampuan, diş macunu ya da çeşitli temizlik malzemeleri yerine doldurulabilir ürünleri kullanmayı düşündünüz mü? O halde şimdi tam zamanı.
  • Depozitolu ürünler kullanarak plastik tüketimini azaltmayı düşünebilirsiniz.


Yiyecek ve içecekler için depozitolu ürünleri tercih etmeyebilirsiniz. Ancak güvenilir markaların yeniden doldurulabilir temizlik ürünlerini tercih etmemek için bir sebep yok.




Doğaya Duyarlı Çevre Dostu Ürünler Tercih Edin

Gün içerisinde ne kadar kimyasal ürün ile temas ettiğinizi hiç düşündünüz mü? Bulaşık deterjanları, kişisel bakım ürünleri, market poşetleri, banyo temizlik ürünleri, oda spreyleri ya da parfümler… Doğal, bitkisel ve doğaya saygılı ürün ve ambalaj kullanan markaları tercih ederek işe başlayabilirsiniz. Böylece hem doğanın hem sağlığımızın dengesini bozan kimyasal ürünlerden uzak durarak su döngüsüne verilen kimyasal miktarını azaltmaya yardımcı olursunuz. 

Lindos ailesi olarak biz sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Evimizi temizlerken doğayı kirletmek istemiyoruz. Bunun için sağlığa ve çevreye saygılı ürünler üretiyoruz. Yeniden doldur (refill) paketler ile plastik kullanımını daha da azaltmayı hedefliyoruz. Hayalimiz plastik kullanımını sıfıra indirmek. Ancak şimdilik sadece %70 kadar azaltmayı başardık. Üstelik yeniden doldur paketleri bize geri gönderirseniz sizin için temizleyip yeniden dolduruyoruz. Böylece bir sonraki alışverişinizi sıfır plastik tüketerek yapmış oluyorsunuz. Güzel ve sağlıklı bir gelecek olan hayalimiz sizin de hayaliniz olsun isterseniz ekolojik temizlik ürünlerimize buradan ulaşabilirsiniz.