Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Sanayi Devrimi ile birlikte insanın doğa üzerindeki hakimiyeti tam anlamıyla ele geçirmeye başlaması, doğanın insanlar tarafından talan edilmesine ve ona zarar verecek pek çok uygulamanın hayata geçirilmesine neden oldu. Yüzyıllardır devam eden bu durum, günümüzde dünyamızın geleceğini tehdit eden bir boyuta ulaştı. Çoğumuzun bildiği üzere küresel ısınma, denizlerin ve okyanusların kirliliği, geri dönüştürülemeyen atıklar ve atmosfere bırakılan gazlar hem doğa hem de gelecek nesiller için tehdit oluşturuyor. “Peki biz bunun için ne yapabiliriz?” diye düşünüyor olabilirsiniz. O halde anahtar kelimemizin “sürdürülebilir yaşam” olduğunu bilmelisiniz.
Sürdürülebilir yaşam ilk defa Birleşmiş Milletler bünyesinde yer alan Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu tarafından dile getirildi. Doğa bilincimizin artmasına paralel olarak da son yıllarda giderek yaygınlaştı. Peki sürdürülebilirlik nedir, sürdürülebilir yaşam için neler yapılır? Gelin hep beraber inceleyelim.
Sürdürülebilirlik kavramını, gereksinimlerimizi karşılarken doğal kaynaklar üzerindeki tahribatı en aza indirmek ve dünyayı gelecek nesillere daha iyi bir şekilde bırakmak olarak ifade edebiliriz.
Günümüzde sürdürülebilir olmayan bir şekilde kaynak ve enerji tüketip atık üretiyoruz. Sürdürülebilir yaşam, sürdürülebilirliği desteklemeyen işlem ve yöntemlerle üretilen ürünleri seçmemeyi tercih etmek ya da iş yapış şeklimizi değiştirerek doğaya verdiğimiz zararı azaltmaktır. Bu yüzden sürdürülebilir yaşam için atacağımız her adım, dünyada, insan ve doğal yaşamın sorunsuz bir şekilde var olmaya devam edebilmesi için çok önemlidir. Peki sürdürülebilir yaşam için neler yapılabilir, neden önemlidir?
İnsanlık uzun yıllar boyunca doğanın kendi hizmetinde olduğunu düşünerek hızlı, kolay, kârlı olan her şey için doğayı arka plana atmaktan geri durmadı. Ancak geldiğimiz noktada edinmiş olduğumuz acı tecrübe, doğa sağlığı ve geleceği ile insan sağlığı ve geleceğinin aynı yönde olduğunu gösterdi. Artık hepimiz çok iyi biliyoruz ki, içinde bulunduğumuz ekosistemdeki tüm canlıların varlığını sürdürebilmesi için, sürdürülebilirliği benimsemesi gerekiyor. İşte sürdürülebilirliğin önemi de tam olarak bu noktada karşımıza çıkıyor.
Plastiksiz Temmuz" gibi sosyal hareketler ve projelerle sürdürülebilir yaşam bilincinin geniş kitlelere yayılması için toplumsal uğraşlar verilmekte. Ancak çevre ve sürdürülebilirlik açısından gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak hepimizin görevi. Sizde şimdi sürdürülebilir yaşamı tercih ederek hem bugünün hem de yarının dünyasına katkıda bulunabilirsiniz. Peki sürdürülebilir yaşam için bireysel olarak ne yapabiliriz? Gelin şimdi bu önerilere hep beraber göz atalım.
Sürdürülebilir yaşam, konforumuzdan vazgeçmek anlamına gelmiyor. Sadece seçimlerimizi yaparken daha özenli davranıp alışkanlıklarımızı daha iyi olanla değiştirmek anlamına geliyor. Yediğimiz, içtiğimiz ve seçtiğimiz ürün ve araçlardan atıklarımıza kadar mevcut davranışlarımızda bilinçli davrandığımızda dünyayı kurtarabileceğimiz anlamına geliyor. Üstelik bu noktada atılabilecek kolay ve etkili pek çok adım bulunuyor. İşte bunlardan birkaçı ve sürdürülebilir yaşama katkı sağlamak için yapabileceklerimiz.
Ülkemizde enerji ihtiyacımızın yarısından fazlası fosil kaynaklı yakıtlardan üretilmekte olup küresel ısınmayı en çok etkileyen faktörlerin başında enerji üretimi gelmektedir. Bu yüzden bu alanda atılacak ufak bir adım bile, kitleler halinde alışkanlık haline getirildiğinde, önemli bir pozitif etki yaratmaktadır. O halde daha az enerji tüketimi için bireysel olarak atabileceğimiz adımlara göz atalım.
Bilgisayarınızda veya bulut sağlayıcılarda sakladığınız mailleri silerek sürdürülebilir yaşama katkı sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Nasıl dediğinizi duyar gibiyiz. Her gün posta kutumuza çoğu spam veya tanıtım içerikli yüzlerce posta alıyoruz. Aldığımız her e-posta, bulut sağlayıcıda sakladığımız her fotoğraf veya belge ise birden fazla sunucuda saklanıyor. Sunucular ise çok yüksek elektrik tüketen veri toplama merkezlerinde bulunuyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; her elektronik posta yaklaşık 0.3 gr karbon salınımı üretiyor. Peki, dijital temizlik nasıl yapılır?
İklim krizinin en büyük nedeni fosil yakıt kaynaklı sera gazıdır. Ne yazık ki fosil yakıtlar ısınmadan otomobillere kadar birçok alanda kullanılan ana kaynaktır. Dolayısıyla bu alanda bireysel bazda yapacağımız değişiklikler de sürdürülebilir yaşam için oldukça olumlu katkı sağlayacaktır. İşte yenilenebilir enerji kullanabileceğimiz birkaç küçük adım;
Dünyamızın %70’ ten fazlası su ile kaplı. Ancak bu suyun yaklaşık %98’ i okyanuslardaki tuzlu su. Kalan kısmın ise sadece % 0,5’ ine ulaşabiliyoruz. Bu oran ise dünyadaki toplam nüfus için yeterli değil. Suya erişebilen şanslı ülkelerden olsak da sürdürülebilir yaşam için suyu daha efektif kullanmamız gerekmekte. Çünkü ne yazık ki su oranı sabitken su kullanımı nüfusun artması ile paralel bile değil. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre dünya nüfusu 4 kat artmış olmasına rağmen su tüketimi 9 kat artmış durumda. İşte bu konuda yapabileceğiniz küçük görünen büyük adımlar;
Atmosferdeki ısıyı tutan sera gazları, atmosferde olması gerekenden fazla olduğu takdirde dünyanın ateşinin çıkmasına ve iklim değişikliğine sebep olmakta. Şehirleşmeye bağlı olarak bireysel otomobil kullanımının artması atmosferdeki sera gazı artışındaki önemli sebeplerden. Bu konuda devlet bazında atılacak büyük adımlar olmakla birlikte işte bireysel olarak yapabileceklerimizden bazıları;
Artık sürdürülebilir yaşam için en önemli noktanın enerji tüketimini azaltmak olduğunu biliyoruz. Peki, dünyada en çok enerji tüketen 5. büyük endüstrinin kağıt endüstrisi olduğunu biliyor muydunuz? Yani yaygın bilginin aksine, kağıt tüketimini azaltmakla sadece daha az sayıda ağaç kesilmesine engel olmaz aynı zamanda daha az enerji tüketimine de katkıda bulunabilirsiniz. Üstelik kağıtların ağartılması aşamasında kullanılan kimyasal miktarını azaltarak su ve toprak kirliliğinin azaltılmasına da katkı sağlayabilirsiniz. İşte, kağıt tüketimini azaltmak için birkaç öneri;
Eğer bir geri dönüşüm poşeti kullanıyorsanız günlük hayatımızda ne kadar fazla tek kullanımlık ambalaj atığı çıktığına şahit olmuşsunuzdur. Plastik veya cam atıkların geri dönüştürüldüğünü düşünerek içimizi rahatlatsak da durum zannettiğimizden biraz farklıdır. Dünya üzerindeki plastiklerin %91’ i geri dönüştürülememektedir. Tek kullanımlık bıçak, çatal, pipet gibi küçük parçalar geri dönüşüm makineleri için uygun olmadığından bu döngünün içine bile alınmazlar. Üstelik bilinenin aksine plastikler, doğada çözünmez sadece ayrışırlar. Ayrışan bu mikroplastikler ise toprağa ve denize karışarak vücudumuza dönerler. Ancak ekolojik ürün kullanımının artması ve toplumsal bilinçlenme ile bu gidişatı yavaşlatmak bizim elimizde. İşte plastik tüketimini azaltmak için önerilerimiz;
Atıksız mutfak, atıksız banyo için birbirinden harika önerilerimizi okudun mu?
Hayvancılık, en büyük sera gazı kaynaklarından biridir. Hem sağlıklı beslenmek hem de doğaya verilen zararı azaltmak adına yavaş yavaş vegan yaşamı benimsemeye ne dersiniz? En azından kullandığınız ürünlerde vegan ürünler üreten markaları tercih ederek sürdürülebilir yaşamı destekleyebilirsiniz. Vegan ürünler neler diye merak ediyorsanız bu yazımızı okumadan geçmeyin.
Moda endüstrisi, doğayı kirleten en büyük sanayi kollarından biridir. Hazır giyim sektörünün başını çektiği bu sanayi kolunda birçoğu kanserojen olmak üzere binlerce farklı kimyasal kullanılır. Bu kimyasallar ve kumaşlarda- özellikle polyesterlerde - kullanılan küçük lifler bile suya karışır ve çevresel kirliliğe sebep olur. Alışveriş yaparken kendimize şu soruyu sormamız farkındalığımızı arttırmaya yardımcı olabilir: “Gerçekten buna ihtiyacım var mı?” Unutmayın, alışkanlıklar zor değişse de imkansız değildir.
Hemen hemen her gün çürümeye başlayan ya da sofrada kalan sebze ve meyveler, yemek artıkları çöpe atılıyor. Aslında atmak yerine onları yeniden kullanım döngüsüne sokabiliriz. Bunun için yapmanız gereken bahçede bir çukur açmak , onları gömmek ve beklemek. İşte bu kadar basit. Bir süre sonra organik gübreniz kullanıma hazır.
Kompost ile her gün atacağınız en az 1 çöp poşetinden kurtulmak bile sürdürülebilir yaşam için güzel bir adım.
Bu madde ilginizi çektiyse atıksız yaşam için 4 harika fikrimizi okumadan geçmeyin.
Yiyecek ve içecekler için depozitolu ürünleri tercih etmeyebilirsiniz. Ancak güvenilir markaların yeniden doldurulabilir temizlik ürünlerini tercih etmemek için bir sebep yok.
Gün içerisinde ne kadar kimyasal ürün ile temas ettiğinizi hiç düşündünüz mü? Bulaşık deterjanları, kişisel bakım ürünleri, market poşetleri, banyo temizlik ürünleri, oda spreyleri ya da parfümler… Doğal, bitkisel ve doğaya saygılı ürün ve ambalaj kullanan markaları tercih ederek işe başlayabilirsiniz. Böylece hem doğanın hem sağlığımızın dengesini bozan kimyasal ürünlerden uzak durarak su döngüsüne verilen kimyasal miktarını azaltmaya yardımcı olursunuz.
Lindos ailesi olarak biz sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Evimizi temizlerken doğayı kirletmek istemiyoruz. Bunun için sağlığa ve çevreye saygılı ürünler üretiyoruz. Yeniden doldur (refill) paketler ile plastik kullanımını daha da azaltmayı hedefliyoruz. Hayalimiz plastik kullanımını sıfıra indirmek. Ancak şimdilik sadece %70 kadar azaltmayı başardık. Üstelik yeniden doldur paketleri bize geri gönderirseniz sizin için temizleyip yeniden dolduruyoruz. Böylece bir sonraki alışverişinizi sıfır plastik tüketerek yapmış oluyorsunuz. Güzel ve sağlıklı bir gelecek olan hayalimiz sizin de hayaliniz olsun isterseniz ekolojik temizlik ürünlerimize buradan ulaşabilirsiniz.