Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
1.500₺ Üzeri Ek %10 İndirim
500₺ ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

ANLADIM

Evde Yapılabilecek Doğal Temizlik Ürünleri

Lindos Naturals - Tuesday, February 22, 2022
Image

Evde Yapılabilecek Doğal Temizlik Ürünleri



Organik Temizlik Ürünleri Gerçekten İşe Yarar Mı?


Doğal temizlik ürünlerine yönelmek isteyenlerin akıllarına ilk olarak bu temizlik ürünlerinin yeteri kadar etkili olup olmayacağı geliyor. Sizin de bu konuda şüpheleriniz varsa temizlik noktasında hiçbir kaybınızın olmayacağını söyleyerek sizi rahatlatabiliriz. Üstelik organik temizlik ürünleri kullandığınız zaman hem elleriniz hem de cildiniz daha sağlıklı kalır. Ayrıca doğaya da önemli bir katkı sağlamış olursunuz. Nihayetinde insanlar için temizlik ihtiyacı yeni ortaya çıkmış bir ihtiyaç değil. Kimyasal temizleyicilerin olmadığı dönemlerde de bugünkü anlamıyla olmasa bile insanlar temizlik yapıyordu ve bunun için de doğanın sunduğu ürünler kullanılıyordu.




Doğal Ürünlerle Ev Temizliği Yaparken Bunlara İhtiyacın Olacak


Doğal temizlik ürünleri henüz yeteri kadar yaygın hale gelmedi. Bu yüzden de çevrenizdeki marketlerde ya da temizlik ürünleri satan mağazalarda doğal temizlik ürünlerine ulaşamayabilirsiniz. Ancak bu durum sizi sağlıklı yaşam fikrinizden caydırmasın. Zira, kolay bulunabilen malzemeler ile evde de doğal temizleyiciler yapabilirsiniz. Aşağıda evde temizlik için kullanabileceğiniz birkaç malzemeden söz ettik. Bitkisel temizlik ürünleri için internete başvurabileceğiniz de aklınızın bir kenarında bulunsun.


Sirke ile Temizlik

 

Genelde sofralarımızda görmeye alışık olduğumuz sirkenin aynı zamanda en iyi doğal temizlik ürünlerinden biri olabileceğini düşündünüz mü? Asidik bir yapıya sahip olan sirke ile yüzeylerdeki virüs ve bakterileri ortadan kaldırabilirsiniz. Mutfak ve banyo duvarlarınızı sirke ile silerek küf oluşumunu engelleyebilirsiniz. Ayrıca sirkeyi biraz tuz ile karıştırarak musluk bataryalarının temizliğini de yapabilirsiniz. Bu sayede musluklarınız daha parlak bir görünüme kavuşur.


Karbonat ile Temizlik


Karbonat da kimyasalsız doğal temizlik için kullanılabilecek ürünler arasında yer alıyor. Hemen her evde bulunan karbonat, az miktarda doğal asit barındırmasından dolayı iyi bir temizleyicidir. Bu amaçla karbonatı farklı şekillerde kullanabilmeniz mümkün:


Buzdolabınızdaki kötü kokuları önlemek için bir tabak içerisinde sürekli olarak karbonat bulundurabilirsiniz. Aynı yöntemi kiler ya da erzak dolaplarınızda da uygulayabilirsiniz.


 Kirli ya da yağlı yüzeyleri temizlemek için yüzeylere bir miktar karbonat serpiştirin ve birkaç dakika boyunca bekleyin. Sonra da nemli bir bez ile yüzeyi temizleyin.


Fırın içerisindeki yağların temizlenmesi için de karbonat kullanabilirsiniz. Fırının yağlı yüzeylerine karbonat serpiştirip birkaç dakika bekledikten sonra temizleyebilirsiniz.




Sirke Karbonat ile Temizlik


Evde hijyenik temizlik nasıl yapılır diye merak edenlere verebileceğimiz ipuçlarından biri de sirke karbonat karışımıdır. Her ikisi de ayrı ayrı güçlü temizleyiciler olan bu malzemelerin karıştırılarak kullanılmasıyla daha güçlü etki sağlanabilir. Bu karışım ile fayansların arasındaki sararmış alanları kolayca temizleyebilir, fayans aralarının kirli görünümünden kurtulabilirsiniz. Ayrıca dibi tutan tava ve tencerelerinizi de bu karışımla temizleyebilirsiniz. Önce tencereye bir çay bardağı sirke koyun ve kaynayıncaya kadar ocakta bekletin. Kaynadıktan sonra içerisine 2 yemek kaşığı karbonat atarak iyice karıştırın. Birkaç dakika bekledikten sonra sünger yardımı ile sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Ayrıca aynı yöntem ile dibi yapışan ütülerinizin de temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

 

Patates ile Pas Çıkarma


İstenmeyen bir durum olsa da zaman zaman yaşam alanlarımızda pas sorunu ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Pek çoğumuz pas sorununun üstesinden gelebilmek adına kimyasal temizleyicilere sarılıyor. Ancak pasları temizlerken, neleri kirlettiğimizin farkında bile olmuyoruz. Patates ile paslanma sorunundan kolayca kurtulabilirsiniz. İçerisinde pasa karşı çözücü bir asit bulunan patatesler ortadan ikiye kesilerek paslı yüzey ovalandığında, paslar büyük ölçüde çıkar. Daha güçlü bir etki yaratabilmek için patatesi karbonata batırarak da kullanabilirsiniz.



Diş Macunu ile Gümüş Parlatma


Diş macununun dişleri temizlemekten başka işlevlerinin de olduğunu biliyor musunuz? Eğer cevabınız hayır ise bu sihirli formülü öğrenmek için okumaya devam edin. Kalsiyum karbonat ve alüminyum oksit gibi bileşenleri sayesinde diş macunları güçlü aşındırıcılardır. Diş macunlarının bu güçlü özelliği sayesinde evlerinizdeki kararmaya yüz tutmuş gümüşleri beyazlatabilirsiniz. Diş macununu gümüş yüzeye ince bir tabaka olarak uygulayın. Daha sonra da hafif nemli bir bez yardımıyla iyice ovalayın. Ovalama işleminden sonra kuru bir bez ile hiç macun kalmayıncaya kadar temizleyin. Son olarak su ile temizlemeyi de unutmayın. Aynı yöntemi bakır kaplar için de uygulayabilirsiniz.

 

Evde Doğal Temizlik Ürünleri Nasıl Yapılır?


Doğal ürünlerle ev temizliği yapmak isteyenlerin evdeki mevcut malzemeleri kullanarak yapabilecekleri pek çok temizleyici türü bulunuyor. Siz de kendi doğal temizlik ürünlerinizi yaparak hem sağlığınızı hem de doğayı koruyabilirsiniz. Üstelik kendi yapacağınız doğal temizlik ürünleri sayesinde bütçenizden de tasarrufta bulunabilirsiniz. Siz de evde nasıl doğal temizlik ürünleri yapacağınızı merak ediyorsanız sizleri böyle alalım.


Evde Yüzey Temizleyici Yapımı


Yüzeyler, evlerde temizlik gereksinimi en yüksek alanlarımızdır. Evinizin yüzeylerini kimyasal kullanmadan temizlemek istiyorsanız sirke ve karbonat kullanabilirsiniz. Bir su bardağı sirke içerisine 2 yemek kaşığı karbonat ekleyin ve üzerine de bir su bardağı su ilave edin. Karışımı bir şişe içerisine doldurarak iyice çalkalayın. Daha güzel koku elde edebilmek için farklı doğal parfümlerden de 20 damla kadar ekleyebilirsiniz. Özellikle anti bakteriyel özelliğinden dolayı lavanta yağını bu amaçla kullanabilirsiniz. Elde ettiğiniz karışım ile farklı yüzeyleri kolayca temizleyebilirsiniz. Kullanmadan önce karışımı çalkalamayı unutmayın.




Tuz ve Limon ile Kolay Banyo Temizliği


Banyolarımızı temizlemek hepimizin üzerinde en çok durduğu noktalardan biri. Özellikle kireçlenen musluk başları ya da yüzeylerde kalan su lekeleri ile mücadele edebilmek için neredeyse denemediğiniz yöntem kalmadı mı? Peki, tuz ve limon karışımını hiç denediniz mi? Bardak içerisine bir limon sıkın ve macun haline gelinceye kadar içerisine tuz ekleyin. Elde ettiğiniz macun ile musluklarınızı, lavabolarınızı ve lekeli banyo yüzeylerini kolayca temizleyin


Ev Yapımı Yağ Çözücü Yapımı


Kalmış yağların çözümü, diğer yüzeylerin temizlenmesine göre daha zordur. Bu yüzden de daha doğal temizlik formüllerine gereksinim duyarız. Ancak umutsuzluğa kapılmayın, bu konuda da kullanabileceğimiz doğal temizlik ürünleri bulunuyor. Güçlü bir doğal yağ çözücü elde edebilmek için tek gereksiniminiz sıvı kastil sabunu. Kastil sabununun çok çeşitli kullanım alanları olduğunu biliyor muydun? Tamamen doğal zeytinyağı kullanılarak üretilen bu sabun, cilt temizlik ve bakımının yanı sıra evlerimizin temizliğine de büyük katkı sağlıyor. Bir bardak beyaz sirke içerisine bir yemek kaşığı kadar sıvı kastil sabunu ekleyin ve biraz da ılık su ekleyerek iyice karıştırın. Karışımınızın daha iyi kokması için doğal parfümlerden de yararlanabilirsiniz. Elde ettiğiniz bu karışımı yağlı yüzeye uygulayın ve birkaç dakika bekledikten sonra temizleyin.





Ev Yapımı Camsil Yapımı


Hepimiz evimizin içi kadar dışının da temiz görünmesine özen gösteririz. Hele ışıl ışıl camlar evin temizliğinin adeta nişanıdır. Peki camlarınızı kimyasal kullanmadan nasıl temizleyeceğinizi biliyor musunuz? Organik temizlik ürünleri burada da imdadımıza yetişiyor. Bitkisel temizlik ürünleri ile etkili yüzey temizliği için ihtiyacınız olan tek şey, sirke. Bir su bardağı su içerisine bir yemek kaşığı beyaz sirke katın. Daha fazla karışım elde edebilmek için bire bir oranda ölçekleri artırabilirsiniz. Su ve sirkeyi iyice karıştırın. Burada da koku elde edebilmek için doğal yağ esanslarından yardım alabilmeniz mümkün. Daha sonra karışımı spreyli bir kutuya doldurun ve camlarınıza püskürterek uygulayın.


Yumuşatıcı Yerine Ne Koyabilirim


Kim yıkadığı çamaşırların daha yumuşak olmasını istemez ki? Peki bunun için kimyasal yumuşatıcılara mecbur olmadığınızı biliyor musunuz? Çamaşırlarınızı yumuşatmak için tek yapmanız gereken onların sertleşmesine neden olan maddeleri uzaklaştırmak. Esasında yumuşatıcılar da bundan daha fazlasını yapmıyor. Suda bulunan fazla magnezyum ve kalsiyum çamaşırların sertleşmesine neden oluyor. Bu maddelerin dengelenmesi ile çamaşırların yumuşak dokularının korunabilmesi mümkün. Bunun için yalnızca doğal sirke ve karbonata ihtiyacımız var. 800 ml elma sirkesi içerisine 200 ml (yaklaşık 1 su bardağı) ılık su ve bir çay bardağı kadar da karbonat ekleyerek karıştırın. Yumuşatıcınızın daha güzel kokması için zevkinize göre doğal bitki yağlarından birini ekleyin. Daha sonra yıkayacağınız her makine için bir çay bardağı kadar bu karışımdan ekleyin. Sonucu görünce şaşıracaksınız.


Evde Doğal Temizlik Malzemeleri Yaparken Bunlara Dikkat Edin. 


Evde doğal temizlik malzemeleri yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Bu noktaları gözden kaçırmanız durumunda, beklediğiniz etkiyi alamama gibi bir sonuçla karşılaşabilirsiniz. İlk olarak malzemelerin karışım oranlarını iyi belirlemelisiniz. Herhangi bir malzemenin diğerinden daha fazla olması, karışımın yeteri kadar etkili olmamasına neden olabilir. Ayrıca evde temizlik ürünleri yaparken mutlaka iş güvenliği önlemlerine de uymalısınız. Her ne kadar sirke, tuz, karbonat gibi malzemeler kimyasallar kadar zararlı olmasa da el ile sürekli temas etmeleri halinde tahrişe neden olabilirler. Bu yüzden de çalışmaya başlamadan önce mutlaka ellerinizi eldivenle korumalısınız.



Bitkisel Temizlik Ürünleri Alırken Bunlara Dikkat Edin.


Kendi temizlik malzemelerini evde yapacak kadar vakti olmayanlar için pek çok olanak bulunuyor. Çevrenizde doğal temizlik malzemeleri satan mağazalar olmadığında bile internet üzerinden bu ürünleri temin edebilirsiniz. Ancak doğal temizlik ürünü alışverişi yaparken de göz ardı etmemeniz gereken bazı hususlar bulunuyor. Doğal temizlik ürünlerine olan talebin artmasını fırsat bilen kötü niyetli firmaların bulunduğu göz önünde bulundurulduğunda alınacak ürünün mutlaka doğal olmasına özen göstermeniz gerekiyor. Aşağıda doğal temizlik ürünleri alırken gözden kaçırmamanız gereken noktaları sizler için sıraladık.


Ürün Üzerinde Vegan Etiketi Arayın.


Doğanın korunması, yalnızca kimyasal atıkların doğaya atılmaması değildir. Doğada yaşayan diğer canlıların yaşam haklarına saygılı olmak da bu noktada bizlerin görevidir. Bu yüzden de doğal temizlik ürünü alınacağı zaman, ürün üzerinde mutlaka vegan etiketi olmasına dikkat edilmelidir. Kişisel temizlik ürünlerinde vegan ne anlama geliyor merak ediyorsan bu yazımızı okumadan geçme.


PETA Sertifikasını Sorgulayın.


PETA etiketi de bitkisel temizlik ürünleri alırken aramanız gereken etiketlerden biridir. Vegan ürünlerin bir adım ötesine geçmeyi ifade eden bu etiket, temizlik ürünlerinin üretiminde hayvan deneyi yapılmadığını göstermektedir. Kullandığınız ürünün hayvanlara herhangi bir şekilde zarar vermediğinden emin olabilmek adına bu etiketin varlığını da mutlaka kontrol etmelisiniz.


Dermatolojik Olarak Test Edildiğinden Emin Olun.


Organik ev temizlik ürünleri alırken alacağınız ürünün dermatolojik olarak test edilmiş olmasına da özen göstermelisiniz. Gönüllü insan denekler üzerinde ürünlerin denendiğini ifade eden bu kavram sayesinde, alacağınız ürünün size ne gibi etkilerinin olabileceğinden emin olabilirsiniz.


İçeriğini Mutlaka Okuyun.


Kimyasalsız doğal temizlik ürünü adıyla satılan ancak içerisinde az miktarda da olsa kimyasallar barındıran pek çok temizlik ürünü mevcut. Kimyasalların hiç olmadığı bir hayata geçiş yapmak istiyorsanız, almayı düşündüğünüz ürünlerin içeriğini tam olarak okumayı unutmayın. İçeriğinden emin olmadığınız ürünlerden uzak durun. Bunun için ürünlerin EWG puanlarına bakarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.


Geri Dönüştürülebilir Ürünler Tercih Edin.


Sürdürülebilir bir yaşam için alınacak doğal temizlik ürünlerinin geri dönüştürülebilir nitelikte olması da dikkat etmeniz gereken noktalar arasında yer alıyor. Tek kullanımlık şişelerde satılan ürünler yerine konsantre halde olan ve yeniden doldurulabilir ürünleri tercih etmeniz hem doğaya hem de bütçenize katkı sağlar.


Lindos Naturals, %100 bitkisel ve mineral kaynaklı, insan sağlığına zarar vermeyen içeriği ile sizi ve sevdiklerinizi korur. Lindos doğal temizlik ürünleri, paraben, sülfat, klor, silikon, GDO ve sentetik boya içermez. Parfüm yerine gerçek bitki yağları kullanır. Sizin de hem hijyenik hem sağlıklı temizlik hayaliniz varsa Lindos Doğal temizlik ürünlerine online mağazamızdan kolayca ulaşabilir, güvenle alışveriş yapabilirsiniz.