Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
1.500₺ Üzeri Ek %10 İndirim
500₺ ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

ANLADIM

Plastiksiz Temmuz Hakkında Merak Ettiğin Her şey

Lindos Naturals - Saturday, July 9, 2022
Image

Plastiksiz Temmuz Hakkında Merak Ettiğin Her şey

Plastiklere insan yaşamının her alanında rastlayabilmek mümkün. Her gün tüketilen yiyecek ve içeceklerde, evlerde kullanılan eşyalarda, endüstriyel alanlarda ve gündelik yaşamın pek çok anında insanlar plastikler ile temas halinde. Ancak bu durum hem insan sağlığı hem de çevre üzerinde pek çok olumsuz etkiye sahip. Tüm dünyada kullanılan plastiklerin yalnızca yüzde 10’luk kısmı geri dönüştürülebiliyor. Geriye kalan yüzde 90’lık kısım ise hem bugün yaşayan insanlar hem de gelecek nesiller için tehdit yaratmaya devam ediyor. Ancak bu durumu tersine çevirmeye çalışan ve plastik kullanımını azaltmayı hedefleyen pek çok çevreci hareket de mevcut. Plastiksiz Temmuz hareketi de bunlardan biri.



Plastiksiz Temmuz Nedir?

Plastiksiz Temmuz esasında çevreci bir hareket. 2011 yılından beri var olan bu hareket, Temmuz ayı boyunca insanların mümkün olan en az miktarda plastik ürün kullanmalarına ve doğaya daha az plastik atık bırakmalarına dayanıyor. Harekete 159 ülkeden, toplamda 2 milyondan fazla insan gönüllü olarak katılıyor. Plastiğin insana ve doğaya verdiği zararların bilincinde olan insan sayısının her geçen yıl artmasına paralel olarak, Plastiksiz Temmuz hareketine katılanların sayısında da yıldan yıla artış göstermesi en büyük dileğimiz.


Plastiksiz Temmuz hareketinin esas amacı, Temmuz ayında kitlesel olarak plastik içermeyen bir yaşamın benimsetilmeye çalışılması. Diğer bir ifadeyle, Plastiksiz Temmuz ayında alışkanlık kazanan bireylerin, kalan 11 ayda da bu alışkanlıklarını sürdürmeleri ve tamamen plastiksiz bir yaşamı benimseyebilmeleri.


Neden Temmuz?

Plastiksiz Temmuz hareketinin Temmuz ayında yapılmasının özel bir nedeni yok. Ancak tüketim odaklı yaşayan bir toplum olduğumuz göz önünde bulundurulduğunda, yaz aylarında plastik tüketiminin zirveye ulaştığını söyleyebilmek mümkün. Piknik, tatil, kamp ya da çeşitli nedenlerden dolayı doğaya açılan insanların da etkisiyle yaz aylarında doğaya bırakılan atık sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Yaz mevsiminin orta ayı olan Temmuz’da böyle bir hareketin yapılması hem bireylerin farkındalık kazanması hem de tüketimin yoğunlaştığı bu aylarda doğaya daha az atık bırakılmasının engellenmesi adına oldukça önemli.



Plastiksiz Temmuzu Nasıl Kutlarsın?

Plastiksiz Temmuz kutlaması denildiğinde, elbette parti türü bir kutlama akıllara gelmemeli. Kutlama sözcüğü ile kastedilen şey, plastiksiz bir yaşam için bu ayda neler yapılabileceği. Siz de plastiksiz Temmuzu kutlamak ve atıksız bir yaşam için neler yapabileceğiniz konusunda daha fazla fikir edinmek isterseniz aşağıda sıraladığımız fikirlere göz atabilirsiniz:



Daha Az Plastik Tüketimi için Evde Yapılabilecekler


En çok plastik atık çıkarılan yerlerin başında evler geliyor. Bir evin tüketimi az olsa bile, dünyada milyarlarca ev olduğu göz önünde bulundurulduğunda, çöp dağlarının büyük bir kısmının neden evsel ürünlerden oluştuğu anlaşılabilir. Peki plastiksiz bir ev için ne yapabiliriz;

  • Çöplerini plastik, cam, kağıt ve kompost gibi ayırabilirsin.
  • Evde saklama amacıyla kullandığımız streç film ya da poşetler yerine balmumu kumaş veya platin silikon saklama kabı tercih edebilirsin.
  • Plastik pipet yerine cam ya da buğday sapı pipeti kullanmayı tercih edebilirsin.
  • Plastik mutfak malzemeleri yerine ahşap olanları kullanabilir, banyolarda doğal kabak lifleri ile doğallığı benimseyebilir, hijyenik ped yerine adet kapları kullanmayı tercih edebilirsin.
  • Pamuk yerine yıkanabilir yüz temizleme mendilleri tercih edebilirsin.
  • Tek kullanımlık kağıt peçete yerine yıkanabilir kurulama havlusu tercih edebilirsin.
  • Mikroplastik içeren bulaşık süngerleri yerine doğal kabak lifi bulaşık süngeri kullanabilirsin.
  • Yeniden doldurulabilir refill ürünler ile plastik ambalaj kullanımını azaltabilir, aynı etkiyi konsantre ürünleri tercih ederek de yaratabilirsiniz. Şişelerinizi yeniden doldurup tekrar kullanarak her seferinde yaklaşık 60-80 gram kadar plastik tüketimini ortadan kaldırabilirsin.

Bunun dışında hem ambalajı hem içeriği ile gezegenimize zarar vermeyen doğal temizlik ürünleri tüketmek de evde yapılabilecekler arasında. Bu konuda bir adım daha öteye giderek geri dönüşüme alternatif yeniden doldur kullan temizlik ürünleri kullanmayı tercih ederek doğaya bir iyilik daha yapabiliriz.


İlgini çekebilir: Plastiksiz Mutfak için Yapılabilecekler


Daha Az Plastik Tüketimi için Okulda Yapılabilecekler

Okul kantinlerinde tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını sınırlandırabilir, bunun yerine tekrar kullanılabilir ürünleri yaygınlaştırabilirsiniz. Çevre kulüpleri oluşturarak çocukların bu konuda farkındalık kazanmasını sağlayabilirsiniz.


Daha Az Plastik Tüketimi için Doğada Yapılabilecekler

Piknikler ve plaj keyfi başta olmak üzere doğada yapılan aktivitelerde plastik şişe ve bardaklar yerine termoslar ile cam bardakları tercih edebilirsiniz. Ayrıca paket servis yemek yerine, kendi yemeğinizi evden götürerek da plastik atık oluşumunu engelleyebilirsiniz. 

İlgili İçerik: Her tatilde mutluluk için tek kullanımlık plastiklere hayır!


Daha Az Plastik Tüketimi için İşyerinde Yapılabilecekler

İşyerlerinde sürekli dışarıdan yemek sipariş etmek yerine, mümkünse kendi yemeğinizi yapabilirsiniz. Bunun olanaksız olması durumunda da sipariş verdiğiniz yerden tek kullanımlık plastik ürünler istemeden yemek alabilirsiniz. Ayrıca tek kullanımlık plastik bardaklar yerine, işyerinizde de cam bardak kullanabilirsiniz. 


Alışverişlerde

Plastik poşetler yerine, alışverişlerinizde bez torbalar ile doğayı koruyabilirsiniz.

Lindos Naturals ürünleriyle yalnızca Temmuz’da değil, yılın her ayında doğaya saygılı, sürdürülebilir bir yaşam sürebilirsiniz. Bugüne kadar Lindos’u tercih eden evler sayesinde; 

  • Doğaya atılacak 26.014 pet şişe çöpe gitmedi, 
  • 135.735 litre su tasarrufu sağlandı, 
  • Atmosfere salınacak 1.8 ton sera gazı engellendi, 
  • 754 kg plastiğin boşa kullanılmasının önüne geçildi. 

Ayrıca alınan her Lindos ürünü için yaralı Akdeniz kaplumbağalarına yaptığımız bağışlar sayesinde, 46 yaralı deniz kaplumbağası yeniden hayata tutundu.

Lindos ekibi olarak hayalimiz tek kullanımlık plastik, ambalaj, cam, kağıt ve metal kullanımını en az indirmek ve ilk günden bu yana bu hayal için çalışmaya devam ediyoruz. Bu yüzden doğaya verdiğimiz zararı azaltan, plastik tüketimini kısıtlayan ve vücudumuza zarar vermeyen ekolojik ürünler üreterek doğaya olan borcumuzu bir nebze olsun ödemeye çalışıyoruz. Sen de sürdürülebilir bir gelecek için ürünlerimizle hemen tanışabilir, sıfır atık hayalimize ortak olabilirsin.