Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
1.500₺ Üzeri Ek %10 İndirim
500₺ ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

ANLADIM

Egzama İçin Doğal Sabun: Saf Sıvı Kastil Sabunu

Lindos Naturals - Thursday, February 24, 2022
Image

Egzama İçin Doğal Sabun: Saf Sıvı Kastil Sabunu


Egzama ya da atopik dermatit; özellikle ellerde ve kollarda kaşıntıya ve döküntülü bir görünüme neden olan kronik bir cilt rahatsızlığıdır. İlerleyen vakalarda ciltte su toplama ve kaşınmaya bağlı kanama ya da yaralanmalar da görülebilir. Egzama, bazen çevresel etkenlere bazen de genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Elbette bu sorunun tedavisinde kullanılan pek çok yöntem de mevcut. Egzama için doğal sabun kullanmak, bu yöntemler arasında ilk akla gelenlerden biri olsa da rahatsızlığın düzeyi ve çözümü için öncelikle bir dermatoloğa başvurulması gerekir. Doktorunuzun tedavisi ardından rahatsızlığın tekrar etmemesi için bazı koruyucu tedbirler almanızda da fayda var. Bunun yanında egzamayı tetikleyen maddeleri ve nasıl önlem alacağınızı bilmek de yaşam konforunuzu korumanıza yardımcı olacaktır. O halde egzamaya ne sebep olur, egzamanın nedenleri nelerdir gelin hep beraber göz atalım.





Egzamaya Ne Sebep Olur?


Egzama, bazı maddelere karşı cildin verdiği tepki olarak ortaya çıkar. Günlük hayatımızda kullandığımız ve içeriğine dikkat etmediğimiz;


  • Deterjanlar,


  • Sabunlar, 


  • Giysiler (özellikle sentetik olanlar)


  • Bazı ilaçlar,


  • Yiyecekler 


egzamaya sebep olabilir. 


Bazı yiyeceklere ve giysilere karşı doğal olarak vücudun verdiği tepkiler, genetik kaynaklı olabilir. Biz bu yazımızda kişisel tercihlerimizi değiştirerek egzamaya sebep olabilen maddeleri tanıyıp nasıl uzak durabileceğimizden bahsedeceğiz. 


Deterjanlar, şampuanlar, duş jelleri ve sabun gibi her gün kullandığımız temizlik ürünlerinin içeriğinde bulunan bazı kimyasallar egzamaya sebep olabilmektedir. Bu kimyasallar içinde en sık karşılaşılanlar; SLS (Sodyum Lauril Sülfat), Sülfat, Kokamidopropil betain ve formaldehittir. Temizlik ürünlerinde bulunan ve cildin kurumasına sebep olan bunun gibi zararlı kimyasallar, cilt bariyerini aşındırarak bakterilere karşı cildimizi savunmasız hale getirebilir. Özellikle market raflarındaki hemen hemen tüm temizlik ürünlerinde bulunan sülfat, ciltteki doğal yağı alır ve cildin nem tutma yeteneğine zarar verir. Bu durumda ellerde ve kollarda kaşıntı ile beraber kızarıklıklar meydana gelir. 


Daha ileri seviye egzama rahatsızlıkları, onarım hücrelerinin anormal çalışmasından kaynaklanabilir. En basit anlatım ile vücudumuz bakterilere tepki olarak tahriş olan bölgeyi onarmaya çalışır. Ancak bu aşamada T hücreleri olarak bilinen hücreler, herhangi bir sebeple onarım işlemine durdurmayı bırakmaz ve bu durum ileri seviyede cilt tahrişlerine yol açabilir.


Egzamanın Nedenleri Nelerdir? 


Yün, sentetik, polyester kumaşlar


Bu tür kumaşlar, egzamanın nedenlerinden biri olabilir. Bunun yanında kolay ütülenebilen kumaşların içeriğinde kullanılan formaldehitlerin de egzamaya sebep olduğu bilinmektedir. Hassas ve egzamaya yatkın bir cilde sahipseniz bu tür kumaşları tercih etmemeniz önemlidir. Bunlar yerine pamuk, ipek, bambudan yapılmış giysiler tercih edebilirsiniz.


Stres


Günümüz koşturmacasında stres çoğumuz için kaçınılmaz. Ancak egzama rahatsızlığınız varsa fazla stres, rahatsızlığın alevlenmesine yol açacağından mümkün olduğunca stresten uzak durun. Bunun için gün içerisinde sizi sakinleştirecek papatya, adaçayı gibi bitki çayları tüketebilirsiniz. Bunun yanında lavanta, kokusuyla sakinleştirici etkiye sahip olduğundan giysilerinizin arasına lavanta keseleri koyabilir veya lavanta esansiyel yağını uyumadan önce yastiğınıza damlatabilirsiniz.


Kimyasal İçeriğe Sahip Temizlik ürünleri


Özellikle içeriğinde sülfat, SLS, formaldehit ve paraben içeren kimyasal temizleyiciler her kullanım sonrası elleri kurutur ve egzamayı tetikleyebilir. Özellikle hassas ve kuru bir cilde sahipseniz kimyasalsız doğal temizliğin de mümkün olduğunu bilmelisiniz. 


Bulaşık Deterjanları


Bulaşık deterjanları bulaşıklardaki yağı sökmek için kuvvetli aşındırıcılar içerir. Ancak bu kimyasallar ne yazık ki ellerimizdeki doğal yağı da alır ve ellerimiz kurumaya başlar. Bu da cildimizi egzamaya yatkın hale getirir. Bu yüzden bulaşıklarımızı yıkarken eldiven kullanmalı veya daha da iyisi doğal içeriklere sahip bulaşık sabunları kullanmalıyız. Lindos Doğal Bulaşık Sabunu, yağ ve yemek kalıntılarını kolaylıkla çıkarırken ellerinize zarar verecek kimyasallar içermez, kolay durulanır, biyoçözünür içeriği ile geriye sadece uçucu yağların mis gibi kokusu kalır. 


Temizlik ve Cilt Bakım Ürünlerinde Bulunan Sentetik Kokular


Evinin, giysilerinin ve cildinin her daim mis gibi kokmasını kim istemez ki? Ancak eğer hassas ve egzamaya yatkın bir cildiniz varsa temizlik ürünlerinde, deterjanlarda ve kullandığınız cilt bakım ürünlerinde sentetik koku bulunmamasına dikkat edin. Bunlar yerine doğal esansiyel yağlar ile kokulandırılmış olan ürünleri tercih edin. 


  Lindos doğal temizlik ürünlerinin içeriğinde parfüm yerine %100 saf ve doğal aromaterapik esansiyel yağlar yer alır. 


Sabunlar


İçinde bulunduğumuz pandemi dolayısıyla çoğumuz ellerimizi dezenfekte etmek için dezenfektanlar, antibakteriyel sabunlar ve kolonyalar kullanıyoruz. Ancak özellikle antibakteriyel sabunlar, egzamayı alevlendirecek bir çok bileşeni içinde barındırır. Bu yüzden egzamaya yatkın bir cildiniz varsa ellerinizi dezenfekte ederken aynı zamanda kurutmayacak doğa dostu ürünler kullanmayı tercih edebilirsiniz.


Doğal egzama sabunu olarak kullanılabilecek doğal sabun çeşitleri mevcuttur. Bu tip rahatsızlığa sahip bireyler; kullanacakları doğal sabunun dermatolojik testlerden geçirilmiş, hassas ciltler için uygun bir sabun olmasına özellikle dikkat etmesi gerekir. Lindos Kastil Sabunu hassas ciltler için uygun olup tamamen doğal ve biyoçözünür içeriklere sahiptir. Ayrıca egzamaya sebep olabilecek paraben, sülfat, formaldehit, sentetik boya ve parfüm içermez. Üstelik çanta boyu ile gittiğiniz her yerde yanınızda!




Lindos Doğal Kolonya ellerinizin hijyenini sağlarken içeriğinde bulunan E vitamini ve gliserin sayesinde ellerinizi kurutmaz.


Egzama İçin Doğal Sabun Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


Egzama için doğal sabun kullanmak isteyenlerin akıllarına takılan pek çok soru var. En çok merak edilen soruların cevaplarını sizler için sıraladık:


Egzama İçin Hangi Sabun Kullanılır?


Kullanılan kimyasal maddeler, özellikle de el temizliğinde kullanılan sabunlar, egzamanın temel nedenleri arasında yer alır. Eğer siz de ellerinizi sürekli olarak kimyasal ya da SLS, paraben içeren sabunlar ile yıkıyorsanız egzama sorunu ile karşı karşıya kalabilmeniz mümkün. Doğal sabunlar arasında sıvı Kastil sabunu, egzama üzerinde oldukça etkili. Saf zeytinyağı ve hindistan cevizi yağlarından elde edilen bu sabun, ellerinizin beslenmesini ve korunmasını sağlar. Kastil sabunu nedir, faydaları nelerdir daha detaylı bilgi için yazımızı okumadan geçmeyin.


Egzama Olan Sabun Kullanabilir mi?


Egzama sorunu ile karşılaşanların sık sordukları sorulardan biri de ellerinde egzama olanların sabun kullanıp kullanamayacağı. Bu soruya hem evet hem de hayır yanıtını verebilmek mümkün. Eğer kimyasal içeren sabunları kullanıyorsanız cevabımız hayır olacaktır. Çünkü bu durum, sorununuzun daha da büyümesine yol açar. Doğal sabunları ise herhangi bir sorun yaşamadan kullanabilirsiniz.