Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
1.500₺ Üzeri Ek %10 İndirim
500₺ ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

ANLADIM

Vegan Ürünler ile Cruelty Free Farkları Nelerdir?

Lindos Naturals - Thursday, February 24, 2022
Image

VEGAN ÜRÜNLER İLE CRUELTY-FREE FARKLARI NELERDİR?


Dünyaca ünlü isimlerin seslendirme sanatçısı olarak yer almasıyla çok ses getiren Save Ralph belgesi sonrası sosyal medyada güzel bir furya başladı: deney yapan/yapmayan kozmetik markalar paylaşılıyor çoğu kişi tarafından. Bununla beraber vegan ürün ve cruelty free ürün konseptlerinin herkes tarafından doğru anlaşılmadığını fark ettim. Bugünkü yazımızda bu kafa karışıklığını giderelim.



Vejetaryen, vegan ve cruelty free ne demek?



Öncelikle vejetaryen, vegan ve cruelty-free ürün ne demek kısaca onları açıklayalım. 


 Vejetaryen ürün içerisinde hayvan vücudundan bir parça barındırmıyor anlamına geliyor. Vegan ürün ise hayvanlardan dolaylı yoldan elde edilen içerikler dahil olmak üzere hiçbir hayvansal formülasyon içermiyor demek. 

 

Cruelty-free bu iki konseptten daha farklı bir konuya değiniyor, o da hayvan deneyi. Cruelty-free ürün, o ürünün içeriği ve “son hali hayvanlar üzerinde test edilmedi anlamına geliyor. Bu üç konsept için de çeşitli kuruluşlar farklı logolar kullanıyor. Ve evet, bir ürün vegan olmasına rağmen cruelty-free olmayabilir veya cruelty-free bir ürün vegan olmayabilir.






Tabi ki hayvan dostlarımıza “etik muamelede” bulunduğumuzu söylememiz için hem vegan hem de cruelty-free yaşıyor olmamız gerekiyor. Bu vegan bir beslenme şekline adapte olmamızdan başlayarak hayatımızın her alanına yansıyor. Bahsettiğimiz hayatımıza adaptasyon süreci kürk giymemek, kuş tüyü yastık kullanmamak vb. basit adımlar olabileceği gibi yıllardır kullandığımız kişisel bakım ürünlerimizi değiştirmemiz anlamına da gelebilir. Maalesef hepimizin hayatında yer eden ve severek kullandığımız ürünleri piyasaya süren markaların birçoğu hayvanlar üzerinde test yapıyor ve vegan içeriğe sadık kalmıyorlar.


Bu sebeple ismini daha az duyduğumuz markaları araştırmaya başlamamız ve hayatımıza dahil etmemiz gerekebiliyor. 


Fakat işin ucunda tüm canlı türleri olarak eşit refah ile yaşamamız varsa her gün kullandığımız rimeli değiştirmemiz veya cruelty-free bir el sabunu tercih etmemiz çok kolay adımlar değil mi? Özellikle vegan ve cruelty-free ürün üreterek gezegenimize sadık kalan bu kadar inovatif genç şirketler varken.