Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
Ormanlar; ağaçları, bitki örtüsü ve ormanda yaşam alanı bulunan hayvanları ile ekolojik dengenin devamlılığının sürdürülebilir olması için en önemli yaşam alanları. İnsanlar için temiz havanın kaynağı, hayvanlar ve diğer canlılar için de yaşam alanı olan ormanların gelecekteki ekosistemlerin sağlığı için korunması ise oldukça önemli.
İklim değişikliği dolayısıyla artan sıcaklıklar ve kuru havanın etkisiyle artık orman yangınları daha büyük alanlar ve daha büyük yıkımlar meydana getirmekte. Peki, orman yangınlarının tek sebebi iklim değişikliği mi?
Araştırmalara göre Türkiye’ deki orman yangınlarının %90’ ından fazlası insan kaynaklı. Dünya genelinde de durum bundan çok farklı değil. 2017-2021 aralığında dünyada çıkan yangınların ortalama %89’ unun insan kaynaklı olduğu biliniyor.
İnsan Kaynaklı orman yangınları nedenleri;
Üstte de bahsettiğimiz gibi iklim değişikliği, orman yangınlarının oluşması için bir sebep. Her yıl giderek artan hava sıcaklıkları, toprağın nem kaybetmesine ve kuru havanında etkisiyle ormanda bulunan kuru otları tutuşturarak orman yangınlarına sebep olabilmekte. Tüm bu sebepler ise iklim değişikliği ile doğrudan bağlantılı. İklim değişikliği her ne kadar doğal bir süreç olarak görülse de küresel iklim değişikliğinin temel sebebinin sera gazı emisyonlarında insan faaliyetleri sonucunda gözlenen artış olduğu söyleniyor.
Kasıtlı ya da bilinçsiz bir şekilde meydana gelen orman yangınları sonucunda;
Kısacası orman yangını sadece ağaçların yok olması demek değildir. Bunun dışında orman yangınları; sosyal, ekonomik ve ekolojik sorunları da beraberinde getirir. Aynı zamanda ormana yakın yerleşim alanlarının yok olması, orman içinde yaşayan canlıların ve habitatların da yok olması ve ekolojik zincirin zarar görmesi demektir. Orman yangını esnasında havaya salınan karbondioksit, karbon monoksit ve partiküller iklimi etkiler. Buradan da anlaşılacağı üzere orman yangınları iklimi, iklim ise orman yangınlarını tetikler.
Orman yangınlarını önlemek için devlet eliyle ve bireysel olarak yapılacak çok fazla madde sıralanabilir. Hayati öneme sahip ormanların yangınlara karşı korunması için bireysel, toplumsal ve devletler bazında yapılması gereken çok şey vardır. Kısaca özetleyecek olursak;
Devlet eliyle,
Bireysel olarak;
Toplumsal olarak;
Araştırmalar gösteriyor ki karbon emisyonları azaltılmazsa gezegenimiz giderek daha fazla ısınacak ve bu şekilde devam ederse yüzyılın sonuna kadar orman yangını riskleri yüzde 50’nin üzerinde artış gösterecek. Bu yüzden orman yangınlarını azaltmak için yukarıda sayılan maddelerden daha fazlasını yapmak, karbon ayak izimizi azaltmak ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek zorundayız. Unutmayalım ki, ormanlar sadece ağaçlar değildir. Ormanlar; hayattır, gelecektir.