Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
SLS nedir? SLS zararlı mıdır? Kişisel bakım ve temizlik ürünlerinde sıklıkla kullanılan SLS ve zararları hakkında daha fazla bilgi edinin.
1900’ lerin başından beri hemen hemen tüm temizlik ürünlerinde kullanılan sülfatlar, çevre bilincinin artması ile günümüzde sıkça sorgulanır oldu. Artık her gün kullandığımız sabun, diş macunu, şampuan gibi pek çok ev temizlik ürünü ve hatta gıda maddelerinde dahi SLS kullanımı oldukça yaygın hale geldi. Peki SLS nedir, ne işe yarar?
SLS’nin açılımı, Sodyum Lauril Sülfat’tır. SLS’ler anyonik sürfaktan özelliği taşıyan kimyasallar olmaları sebebiyle temizlik, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Piyasadaki pek çok temizlik ürününde kullanılan SLS, temizlik malzemelerinin daha çok köpürmesini sağlayan bir çeşit kimyasaldır. Bunun dışında yağı ve kiri kendine bağlar ve kolay temizlik sağlar. Üstelik ucuzdur ve bulunması oldukça kolaydır. Peki, alışkın olduğumuz temizlik ürünleri için gayet ideal olan SLS aynı şekilde vücudumuz ve cildimiz için de ideal midir? Gelin “SLS zararları nelerdir?” konusunu biraz daha yakından inceleyelim.
Genel olarak temizleyicilerde, kişisel bakım ürünlerinde yer alan SLS; malzemelerin daha iyi köpürmesini sağlayan bir üründür. Bu yüzden şampuan, sabun ve pek çok temizlik ürünlerinde SLS’ ye sıkça rastlanır. Ancak bu yönüyle iyi bir malzeme gibi gözükse de olası zararlı etkileri oldukça fazladır. SLS zararlarını kısaca özetleyecek olursak;
SLS kimyasallarının kansere neden olup olmadığı ise bilim dünyasınca hâlâ tartışmalı olan konulardan biridir. Bilim dünyası SLS zararları konusunda ikiye bölünse de tedbirli olup SLS içeren ürünler yerine organik ve doğal ürünleri tercih edebilirsiniz.
Sabunlar, yüzey ve ahşap temizleyicilerin daha iyi köpürmesi; alışılageldiği üzere daha iyi bir temizlik hissi verse de yapılan çalışmalar arka planında ciddi sorunlar ortaya koyduğunu söylüyor. Örneğin, sabun ve şampuanların daha çok köpürmesini sağlamak amacıyla kullanılan Sodyum Lauril Sülfat, uzun süreli kullanımlarda saçınıza ve saç protein tabakasının incelmesine neden olabiliyor. Peki, sağlığınıza ve çevreye faydalı SLS içermeyen sabun, şampuan nasıl bulunur?
Lindos Naturals olarak ürünlerimizin içerik cetveli ve EWG çevre puanlarını kullanıcılarımızla paylaşıyoruz. Tüm ürünlerimizin içerikleri şeffaf ve okunabilir şekilde ambalaj üzerinde paylaşıyor ve bu konuda bir bilinç oluşturmak için çaba sarf ediyoruz.
İlgini çekebilir: Paraben nedir, parabenin zararları nelerdir?
Lindos Saf Sıvı Kastil Sabununu ve katı kastil sabununu; el, yüz, saç, vücut temizliği ve evcil hayvanlarınız için güvenle kullanabilirsiniz. Çok yönlü kullanımı sayesinde ürün yükünden ve ambalaj atığından kurtularak hem çevreye hem kendinize bir iyilik yapabilirsiniz.
Lindos olarak hayalimiz; sağlığa ve doğaya zararlı tüm kimyasallardan uzak, temiz bir gelecek. Bu yüzden ürünlerimizi, doğaya ve insan sağlığına zarar vermeyen tamamen bitkisel ve mineral kaynaklı biyoçözünür içeriklerden üretiyoruz. Ayrıca, çevre bilinci ve doğayı koruma amacıyla paketlemede kullandığımız şişeler yeniden doldurulabilir ve geri dönüştürülebilir. Tüketerek değil, yaşatarak mutlu bir gelecek için Vegan ve zulümsüz bir üretim süreci tercih ediyoruz. Aynı zamanda satılan her şişe için DEKAMER’ e bağışta bulunup yaralı deniz kaplumbağalarının iyileşme ve rehabilitasyon sürecine katkıda bulunuyoruz.
Sağlığını, sevdiklerini ve doğayı koruyarak mutlu bir gelecek için Lindos doğal temizlik ürünleri ile hemen tanışmaya ne dersin?
REFERANSLAR
Monselise, A., Cohen, D. E., Wanser, R., & Shapiro, J. (2015). What ages hair? International Journal of Women’s Dermatology, 1(4), 161–166. https://doi.org/10.1016/j.ijwd.2015.07.004
Zelenak, J., Alarie, Y., & Weyel, D. (1982). Assessment of the cough reflex caused by inhalation of sodium lauryl sulfate and citric acid aerosols. Fundamental and Applied Toxicology, 2(4), 177–180. https://doi.org/10.1016/s0272-0590(82)80043-2
Bondi, C. A., Marks, J. L., Wroblewski, L. B., Raatikainen, H. S., Lenox, S. R., & Gebhardt, K. E. (2015). Human and environmental toxicity of sodium lauryl sulfate (SLS): Evidence for safe use in household cleaning products. Environmental Health Insights, 9. https://doi.org/10.4137/ehi.s31765