Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
1.500₺ Üzeri Ek %10 İndirim
500₺ ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

ANLADIM

SLS Nedir? SLS’nin Zararları Nelerdir?

Lindos Naturals - Thursday, February 24, 2022
Image


SLS Nedir? SLS’ nin Zararları Nelerdir?


SLS nedir? SLS zararlı mıdır? Kişisel bakım ve temizlik ürünlerinde sıklıkla kullanılan SLS ve zararları hakkında daha fazla bilgi edinin.




1900’ lerin başından beri hemen hemen tüm temizlik ürünlerinde kullanılan sülfatlar, çevre bilincinin artması ile günümüzde sıkça sorgulanır oldu. Artık her gün kullandığımız sabun, diş macunu, şampuan gibi pek çok ev temizlik ürünü ve hatta gıda maddelerinde dahi SLS kullanımı oldukça yaygın hale geldi. Peki SLS nedir, ne işe yarar? 


SLS Nedir?


SLS’nin açılımı, Sodyum Lauril Sülfat’tır. SLS’ler anyonik sürfaktan özelliği taşıyan kimyasallar olmaları sebebiyle temizlik, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Piyasadaki pek çok temizlik ürününde kullanılan SLS, temizlik malzemelerinin daha çok köpürmesini sağlayan bir çeşit kimyasaldır. Bunun dışında yağı ve kiri kendine bağlar ve kolay temizlik sağlar. Üstelik ucuzdur ve bulunması oldukça kolaydır. Peki, alışkın olduğumuz temizlik ürünleri için gayet ideal olan SLS aynı şekilde vücudumuz ve cildimiz için de ideal midir? Gelin “SLS zararları nelerdir?” konusunu biraz daha yakından inceleyelim.


SLS Zararları Nelerdir?


Genel olarak temizleyicilerde, kişisel bakım ürünlerinde yer alan SLS; malzemelerin daha iyi köpürmesini sağlayan bir üründür. Bu yüzden şampuan, sabun ve pek çok temizlik ürünlerinde SLS’ ye sıkça rastlanır. Ancak bu yönüyle iyi bir malzeme gibi gözükse de olası zararlı etkileri oldukça fazladır. SLS zararlarını kısaca özetleyecek olursak;


  • Sabun ve şampuanlarda bulunan SLS; saç köklerinden emilir, saç yapısına, hücresine ve saç foliküllerine zarar verebilir (Monselise, 2015).


  • Solunum yolu tahrişine yol açabilir (Zelenak, 1982).


  • Göze kaçması durumunda gözü tahriş eder (Bondi, 2015).


  • Cildin üst yüzeyini tahriş eder ve nem dengesini bozarak kuru bir cilde sebep olabilir.


  • Sodyum Lauril Sülfat, kan hücrelerinde toksik etkiye sahipken SLS içeren diş macunu, sabun, kolonya gibi ürünler kullanıldığında kan dolaşımının dengesine zarar verebilir.


  • Vücudun asitlere karşı direncini düşürür.


SLS kimyasallarının kansere neden olup olmadığı ise bilim dünyasınca hâlâ tartışmalı olan konulardan biridir. Bilim dünyası SLS zararları konusunda ikiye bölünse de tedbirli olup SLS içeren ürünler yerine organik ve doğal ürünleri tercih edebilirsiniz.




SLS İçermeyen Sabun, Şampuan Nasıl Bulunur?


Sabunlar, yüzey ve ahşap temizleyicilerin daha iyi köpürmesi; alışılageldiği üzere daha iyi bir temizlik hissi verse de yapılan çalışmalar arka planında ciddi sorunlar ortaya koyduğunu söylüyor. Örneğin, sabun ve şampuanların daha çok köpürmesini sağlamak amacıyla kullanılan Sodyum Lauril Sülfat, uzun süreli kullanımlarda saçınıza ve saç protein tabakasının incelmesine neden olabiliyor. Peki, sağlığınıza ve çevreye faydalı SLS içermeyen sabun, şampuan nasıl bulunur?


  • İnsan sağlığını tehdit eden SLS; paraben, sentetik boya gibi maddelerin bulunmadığı sabunları, kozmetik ürünlerini ve temizlik malzemelerini bulabilmek için ürün içeriklerini ve firmanın sertifikalarını inceleyebilirsiniz. 


  • Ambalajında ürün içeriğinin okunamayacak kadar küçük yazıldığı ürünler hakkında fikriniz yoksa almamayı tercih edebilirsiniz. 


  • İçerikleri okudunuz ancak zararları konusunda fikriniz yoksa EWG içerik puanlarına bakarak riskleri hakkında kolayca bilgi sahibi olabilirsiniz. 


  • Sürdürülebilirlik açısından üretim ve arge aşamasında ürünlerin zulümsüz olup olmadığını araştırmakta da fayda var. 


Lindos Naturals olarak ürünlerimizin içerik cetveli ve EWG çevre puanlarını kullanıcılarımızla paylaşıyoruz. Tüm ürünlerimizin içerikleri şeffaf ve okunabilir şekilde ambalaj üzerinde paylaşıyor ve bu konuda bir bilinç oluşturmak için çaba sarf ediyoruz.


İlgini çekebilir: Paraben nedir, parabenin zararları nelerdir?



Lindos Saf Sıvı Kastil Sabununu ve katı kastil sabununu; el, yüz, saç, vücut temizliği ve evcil hayvanlarınız için güvenle kullanabilirsiniz. Çok yönlü kullanımı sayesinde ürün yükünden ve ambalaj atığından kurtularak hem çevreye hem kendinize bir iyilik yapabilirsiniz.


Lindos Naturals Olarak Neden SLS İçermeyen Ürünler Üretiyoruz?


Lindos olarak hayalimiz; sağlığa ve doğaya zararlı tüm kimyasallardan uzak, temiz bir gelecek. Bu yüzden ürünlerimizi, doğaya ve insan sağlığına zarar vermeyen tamamen bitkisel ve mineral kaynaklı biyoçözünür içeriklerden üretiyoruz. Ayrıca, çevre bilinci ve doğayı koruma amacıyla paketlemede kullandığımız şişeler yeniden doldurulabilir ve geri dönüştürülebilir. Tüketerek değil, yaşatarak mutlu bir gelecek için Vegan ve zulümsüz bir üretim süreci tercih ediyoruz. Aynı zamanda satılan her şişe için DEKAMER’ e bağışta bulunup yaralı deniz kaplumbağalarının iyileşme ve rehabilitasyon sürecine katkıda bulunuyoruz. 


Sağlığını, sevdiklerini ve doğayı koruyarak mutlu bir gelecek için Lindos doğal temizlik ürünlerile hemen tanışmaya ne dersin?

 

 


REFERANSLAR

Monselise, A., Cohen, D. E., Wanser, R., & Shapiro, J. (2015). What ages hair? International Journal of Women’s Dermatology1(4), 161–166. https://doi.org/10.1016/j.ijwd.2015.07.004 

Zelenak, J., Alarie, Y., & Weyel, D. (1982). Assessment of the cough reflex caused by inhalation of sodium lauryl sulfate and citric acid aerosols. Fundamental and Applied Toxicology2(4), 177–180. https://doi.org/10.1016/s0272-0590(82)80043-2 

Bondi, C. A., Marks, J. L., Wroblewski, L. B., Raatikainen, H. S., Lenox, S. R., & Gebhardt, K. E. (2015). Human and environmental toxicity of sodium lauryl sulfate (SLS): Evidence for safe use in household cleaning products. Environmental Health Insights9. https://doi.org/10.4137/ehi.s31765