Sepet
Sepetin şu anda boş.
Konumunuza özel içerikleri görmek ve online alışveriş yapmak için başka bir ülkeyi veya bölgeyi seçin.
1.500₺ Üzeri %10 İndirim
500₺ ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezleri kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

ANLADIM

Köpek Şampuanında Olmaması Gereken 9 İçerik

Lindos Naturals - Thursday, February 24, 2022
Image

Köpek Şampuanında Olmaması Gereken 9 İçerik


Köpeğimizi yıkarken kullandığımız köpek şampuanının içeriğinin temiz olması patili dostlarımızın sağlığında önemli bir yer tutmaktadır. Şimdiye kadar köpek şampuanlarının içeriğine dikkat etmemiş olabilirsiniz ancak piyasadaki birçok ürünün köpeğinizin sağlığına zararlı kimyasallar barındırdığını biliyor musunuz? Peki o halde köpek hangi şampuanla yıkanır, köpek şampuanı nasıl olmalı? Aklınızdaki tüm bu soruların cevaplarını sizler için sıraladık.


KÖPEK ŞAMPUANI NASIL OLMALI?


Köpekler egzersiz, sosyalleşme ve doğal ihtiyaçlarını giderebilmek için gün içerisinde dışarıda kısa da olsa gezintiye çıkarılması gereken hayvanlardır. Ayrıca köpekler, kendi kendilerini temizleyemezler. Dolayısıyla diğer evcil hayvanlardan farklı olarak ara sıra yıkanmaya ihtiyaç duyarlar. Köpekleri yıkamanın en doğru yolu, temiz içerikli ve arındırıcı bir şampuandan geçer. Peki köpek hangi şampuanla yıkanır?


Köpeğinizi kendi kullandığınız şampuanla veya normal bir sabunla yıkamanız onun cilt sağlığı açısından uygun değildir. Bu yüzden köpeğinize özel bir köpek şampuanı kullanmanız gerekir. Ancak her köpek şampuanı patili dostlarımız için uygun değildir. Köpeklerin pati temizliğinde ve tüylerinin kirlerden arındırılmasında şampuan kullanımı oldukça pratik bir yöntemdir. Fakat köpeğimizin sağlığını düşünürken bilmeden de olsa aslında ona zarar verebilecek ürünler kullanmamaya dikkat etmeliyiz. Bazı köpek şampuanlarında bulunan zararlı maddeler köpeğinizi hasta edebilir. Bunun için köpek yıkarken kimyasallardan arındırılmış, saf ve doğal bir ürün kullanmak köpeklerin sağlığı için oldukça önemlidir. Köpek sahipleri tarafından diğer merak edilen bir konu ise köpekler normal şampuanla yıkanabilir mi sorusudur. Normal şampuanlarda da insan ve hayvan sağlığına zararlı bazı kimyasalların olduğunu ve bu şampuanların köpekler üzerinde kullanmanın pek uygun olmadığını söyleyebiliriz. Temizliğin en doğal yollarından biri sabunlardır. O halde köpek temizliğinin en doğal ve temiz yolu köpekleri beyaz sabun ile yıkamak olabilir mi? Ne yazık ki günümüzde “doğal” adı altında satılan her sabunun doğal içerikli değildir. Doğal sabunlar, bitkisel ve mineral kaynaklı, renklendirici, parfüm ve koruyucu maddelerden uzak, cilde ve doğaya dost olmalıdır. Köpek temizliğinde sabun kullanacakların bu kriterleri dikkate alması, temiz içerikli ürünler kullanması patili dostlarımızın sağlığı açısından oldukça önemlidir.




KÖPEK ŞAMPUANINDA OLMAMASI GEREKEN İÇERİKLER


EWG (Environmental Working Group / Çevre Çalışma Grubu) tarafından yapılan incelemeler ve değerlendirmeler sonucunda köpek şampuanlarında olmaması gereken bazı zararlı kimyasal maddelerin bulunduğu ortaya çıkmıştır. Bu maddeler yalnızca köpeklere değil diğer bütün canlılar için de önemli riskler taşımaktadır.

Şimdi köpek şampuanında olmaması gereken bu kimyasalları daha yakından inceleyelim ve zararlarından bahsedelim.


1. Polietilen Glikoller (PEG)


Kozmetik ürünlerin içerisinde sıkça kullanılan polietilen glikoller cilt için zararlı olmasının yanında mide bulantısı, halsizlik, baş dönmesi, hafıza kaybı, nefes darlığı, ishal, kusma, öksürük gibi birçok rahatsızlıklara sebep olur. Ayrıca polietilen glikollerin kanserojen olması sebebiyle zaman içerisinde kansere yol açabileceği de belirtilmiştir.


2.Propilen Glikol


Şampuan, masaj yağı, deodorant gibi kozmetik ürünlerin içerisinde yaygın olarak kullanılan propilen glikol de cilt için zararlı bir kimyasaldır. Ciltte alerjenlere sebebiyet verir ve bu maddeye fazla maruz kalındığında nefes darlığı, solunum yetmezliği gibi rahatsızlıklara sebep olur.


3.Paraben


Kozmetik sektörünün olmazsa olmaz maddesi paraben, kozmetiklerin raf ömrünü uzattığı için sıkça kullanılan bir maddedir. Şampuandan cilt bakım ürünlerine, deodorantlara, kremlere hemen hemen her kozmetik ürününün içerisinde bulunur. Ciltte alerjiye, kızarıklık ve hassasiyete, egzama gibi deri hastalığına sebep olur. Endokrin bozucu olarak da bilinen bu madde insan ve hayvan sağlığına zararlıdır. Meme kanserine sebep olabildiği de görülmektedir.


İlgini çekebilir: Paraben nedir, parabenin zararları nelerdir?


4. Sodyum Lauril Sülfat (SLS)


Şampuanlar, yüzey temizleyiciler, diş macunları, duş jelleri, kremler gibi çoğu kozmetik ve temizlik ürünlerinde bulunan sodyum lauril sülfat (SLS), ciltte kızarıklık, tahriş ve kaşıntıya, göz hastalıklarına, karaciğer yetmezliğine ve hatta kansere sebebiyet veren tehlikeli bir maddedir. SLS' nin zararları nelerdir daha ayrıntılı öğrenmek istersen bu yazı tam sana göre.


5. Polisorbat 


Polisorbatlar özellikle kozmetik ve temizlik ürünleri sektöründe köpürme ve kıvam arttırma işlevleri olan bir maddedir. Kullanıldığı ürünün köpürmesini, kıvamının daha hoş olmasını sağlamaya yarayan bu madde şampuanların içerisinde sıkça görülür. Köpek şampuanlarında da kullanılan bu kimyasalın insan ve hayvanların metabolizmalarını bozduğu gözlemlenmiştir.


6.Mineral Yağlar


Masum gibi görünen fakat pek de öyle olmayan mineral yağlar aslında bir petrol ürünüdür ve petrolün işlenmesiyle oluşurlar. Yine kozmetik ürünlerde karşımıza çıkan bu madde kanserojen riski taşımaktadır. Kansere sebep olmasının yanı sıra ciltte gözenek tıkanıklığına sebep olarak cildin içindeki zararlı maddelerin dışarı atılmasına da engel olur.


7.Ftalat


Ftalatlar, esasen plastik maddelere esneklik kazandırmak için kullanılan bir maddedir. Kokuların daha kalıcı olmasını sağlaması ve renklendirici olarak da kullanılması sebebiyle zaman içerisinde kozmetik ve temizlik ürünleri sektörüne de girmiştir. Köpek şampuanlarında da bulunan ftalatlar, canlılarda hormon bozukluklarına, bağışıklık sisteminin bozulmasına, kanserojen bir madde olması sebebiyle de kanser riskine yol açmaktadır.


8.Formaldehit


Sağlığa zararlı bir diğer kimyasal da formaldehit maddesidir. Formaldehit, başta kozmetik olmak üzere temizlik malzemeleri, oda spreyleri, dezenfektan gibi gündelik hayatımızda kullandığımız pek çok ürünün içerisinde kullanılan bir maddedir. Cilt üzerinde kaşıntıya, alerjiye ve tahrişe sebep olur. Bunun yanında nefes darlığına, solunum yetmezliğine, baş dönmesi ve mide bulantısına da neden olur. En zararlı etkisi ise kansere sebep olmasıdır.


9. İzotiazolinon


Kozmetik sektöründe koruyucu madde olarak kullanılan izotiazolinon, ciltte alerjenlere, hassasiyete ve tahrişe sebep olan bir maddedir. Deri döküntüsü, ciltte yanma ve kızarıklık da yine bu zararlarındandır.




Köpek şampuanlarında bu kadar zararlı içerik varken temiz içerikli doğru ürünü bulmak epey zorlaşıyor. Lindos Saf Sıvı Kastil Sabunu hem temiz içerikli hem de doğa dostu bir sabundur. Lindos Kastil Sabunu tamamen bitkisel ve mineral içerikli olup içerisinde herhangi bir koruyucu, renklendirici, koku verici kimyasal bulundurmaz. Kokusunu aromaterapik yağların doğallığından alır. Cilde ve doğaya dosttur. Sizler de köpekleriniz ve diğer evcil hayvanlarınız için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.