Kayıt Ol
Şifremi Unuttum
İnsanların gündelik yaşamlarında kullandıkları tek kullanımlı plastik ve çeşitli kimyasallar barındıran ürünler doğaya görülmemiş büyüklükte zararlar verdi. En az endüstriyel atıklar kadar tehlike arz eden bireysel atıkların azaltılması, bugünün dünyasını koruyabilmek ve gelecek nesillere de daha yaşanabilir bir çevre bırakabilmek için büyük öneme sahip. Bunu yapabilmek için atılabilecek adımlar oldukça çeşitli. Atıksız ofis ortamı yaratmak da bu adımlar arasında. İş yaşamının büyük bir kısmının geçirildiği ofislerde yapılacak küçük değişimler ile daha büyük değişimleri tetikleyebilmek mümkün. Peki nereden başlamalı?
Ofisinizde en fazla atık nereden geliyor? Karton bardak, pet şişe, kağıt, yemek kutusu gibi tek kullanımlık atık fazlalığının olduğu alanlara ilk başta odaklanabilirsiniz.
Çalışanların da sürece dahil olması ve bunu bir ofis kültürü haline getirmek için yapılması gerekenleri bir yasak ya da görev gibi çalışanlarınıza sunmayın. Şirket içerisinde bunu çalışanlara anlatabilecek bir sunum hazırlayarak ya da gönüllü elçiler seçerek işe başlamak daha iyi bir seçenek olabilir.
Ofisinizde en küçük onay için dahî yazılı çıktı alınıyorsa işletmenizi dijitale taşımak için gerekli yazılımlar satın alabilirsiniz. Ancak gerekli yazılımı seçmek, eğitim ve entegrasyonlar; süreç ve maliyet gerektirir. Bu yüzden öncelikle pet şişe veya karton bardak kullanımını azaltmak gibi basit alternatiflerden işe başlamak daha kolay bir seçenektir.
Şirket çalışanlarınızın adının yazılı olduğu kupa, termos hediye ederek onları sürece keyifli bir şekilde dahil edebilirsiniz. Bunun dışında aşağıdaki önerileri uygulayarak ofis ortamınızı atıksız hale getirebilirsiniz. Sıfır Atık ofis ipuçları için okumaya devam edin.
İlginizi çekebilir: Atıksız yaşam mümkün mü?
Not kağıtları ile kartvizitler, ofislerin olmazsa olmazlarından. Ancak bu durum aynı zamanda büyük bir kâğıt israfının da nedeni. Aslında internette küçük notlar tutmak için masaüstü yapışkan not uygulamaları mevcut. Çoğunluğu ücretsiz ve üstelik notlarınızın kaybolma riski de yok. Bunun dışında geri dönüştürülmüş kağıtlardan üretilen kartvizit ve not kağıtları da oldukça çevreci bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.
Çay ve kahve içmek için tek kullanımlık karton bardaklar ya da ambalajlı ürünler yerine porselen fincan ve termos tercih edebilirsiniz.
Kağıt çay ve kahve filtreleri yerine, kumaştan yapılmış olanlarını tercih ederek hem çay ve kahvenizi plastikle temas etmeden tüketebilir hem de tek kullanımlık plastik kullanımını engelleyerek iklim krizi karşıtı bir adım atabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Lindos ile daha çevreci mutfaklar
Ofislerde su içmek için her gün pet şişeleri kullanmak da ofis atık miktarını artıran en önemli sebeplerden. İş yerine kendi su matarasını götürmek ve bunu bir ofis kültürü haline getirmek de plastiksiz ofis yaratmak isteyenlerin mutlaka yapması gerekenler arasında. Ayrıca farklı sağlıklı malzemelerden imal edilen mataralar ile su ihtiyacını da tek kullanımlık plastik tüketmeden karşılayabilmek mümkün.
Ofislerde ziyaretçilere tutmak ya da ferahlamak için tercih edilen kolonyaların yeniden doldurulabilir ve doğal kolonya seçmeniz de tek kullanımlık plastik ve atık kullanımını azaltmak adına önemli.
Ofisinizde hem kişisel temizlik için hem de ofis yüzeylerinin temizliği için, yeniden doldurulabilir çok amaçlı Kastil sabunlarına başvurabilirsiniz.
Ofisinizde tek kullanımlık kâğıt havlular yerine yıkanabilir kurulama havlularını tercih ederek de doğayı koruyabilirsiniz.
İleri dönüştürülmüş veya doğal malzemelerden yapılmış ofis mobilyaları tercih edebilirsiniz.
Yerel tedarik zincirleri ve üreticilerle çalışmak daha az yakıt daha az karbon ayak izi demektir.
Sadece kartuş yenileme şeklinizi değiştirmekle kalmayıp çıktıları çift taraflı yazdırma, gerektiğinde e-imza kullanma gibi seçenekleri de değerlendirin.
Ofis içi tasarruflu ampuller kullanabileceğiniz gibi ofis dışı aydınlatmalarda hem daha uzun ömürlü hem de daha az elektrik tüketen led lambalar tercih edebilirsiniz.
Tuvalet, koridor gibi alanların aydınlatılması için bu cihazlardan faydalanarak daha az elektrik tüketebilirsiniz.
Özellikle uçak yolculukları karbon ayak izini artırmada ilk sıralarda yer almakta. Bu yüzden gerekmedikçe toplantılarınızı online olarak yapmayı tercih edebilirsiniz.
Departmanlar arası onay ve iş akış süreçlerini etkin, hızlı bir şekilde yönetmenin yanı sıra kağıt tüketimini de önemli ölçüde düşüren bu uygulamalara yatırım yapmayı düşünebilirsiniz.
İşletmeniz ürün gönderiyorsa paketlemede de aynı hassasiyeti gösterin. Yeniden kullanmak ve yeniden doldurmak en iyi seçenekse de mecbur kaldığımızda ilk tercihimiz geri dönüştürülebilen ürünler. Bu yüzden ambalajlarınızda geri dönüştürülebilir paketleme seçeneklerini tercih edebilirsiniz.
İşte daha az atık mümkünse sıfır atık ofis için atılması gereken adımlar bu kadar basit. Üstelik bu uygulamalar sayesinde sadece çevreci bir işletme olmakla kalmaz aynı zamanda yatırımcıların ve müşterilerinizin de gözünde saygınlığınız artar. O halde sürdürülebilir yaşam için atıksız ofis ipuçlarını hemen uygulamaya başlamaya ne dersiniz?